Gdje sam? Skip Navigation Links Vijesti i arhiva

Prijava korisnika





  

Novosti News

20.1.2015. 0:27
Ruah Hadaša
 

Novi broj magazina Ruah Hadaša posvećen je Sonji Samokovliji, nedavno preminuloj urednici i istaknutoj i zaslužnoj članici Židovske zajednice u Hrvatskoj. 


Bogata ilustracija i brojne fotografije upotpunjuju ovu biografiju ispunjenu vjerom, predanošću, marljivošću, odgovornošću i prijateljstvom.

Ovaj broj je uredila v.d.glavnog urednika Julija Koš, koja je napisala uvodni članak, a o Sonji s tugom i poštovanje pišu i: rabin dr. sc. Kotel Dadon, dr. Vladimir Šalamon, dr. Eliezer Papo, dr. Ivo Goldstein, Ljubo Ruben Weiss, rabin dr.Dovid Goldwasser, Jasminka Domaš i Maya Cimeša Samokovlija. Osobita je zasluga Sonje, prema pisanju većine autora, u njenom doprinosu Židovskoj vjerskoj zajednici Bet Israel.


No Sonja je bila dugo vremena i član Židovske općine Zagreb koja ju je prigrlila nakon dolaska iz Beograda i u kojoj je ostvarila značajna postignuća; bila je član Vijeća, bila je "zadužena" za kulturna događanja, posvetila se košer kuhinji, radila je na osnivanju Bejahada koji je započeo u ŽOZ-u, izdala je dvije lijepe knjige: "Dobar tek" i "Rječnik duše" (2000 i 2002 godine) i pomogla tada novoizabranom rabinu i njegovoj obitelji u adaptaciji na novu sredinu kao i u pisanju knjige.


Svim svojim srcem i dušom posvetila se "pretvorbi" nekad gotovo sekularne zajednice u vjersku, što je nastavila i kasnije u novoj židovskoj zajednici.


Sa velikom i iskrenom tugom, poštovanjem i zahvalnošću sjećamo se naše Sonje.