Gdje sam? Skip Navigation Links Vijesti i arhiva

Novosti News

25.1.2015. 21:15
Izložba u Veneciji
 

Prenosimo sa WEB stranice Židovske općine Zagreb


U nedjelju 18. siječnja u Museo Ebraico di Venezia svečano je otvorena izložba „Zagrebačka sinagoga 1867 – 1942 – 2015“, upriličena prigodom Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta (27. siječnja) i sedamdesete obljetnice oslobođenja Auschwitza.


Iz Zagreba je Židovska općina organizirala  odlazak velike grupe  zainteresiranih članova autobusom u Veneciju, a osim posjete izložbi  bila je prigoda da se uz odličnog vodiča razgleda i židovski dio i područje geta, kao i druge znamenitosti Venecije.


Izložba prikazuje nastanak i sudbinu zagrebačke sinagoge od posvećenja do razaranja 1941/42. te povijest praznog zemljišta od 1945. do 1999. kad je vraćeno ŽOZ-u , te slike iz života općine s težištem na sjećanju na hram i žrtve.


 

Uz bogatu slikovnu dokumentaciju izložba sadrži izbor publikacija ŽOZ-a povezanih sa sinagogom, na engleskom jeziku, te dva dokumentarna filma Mire Wolf, „Zagrebačka sinagoga – reliquiae reliquiarum“ iz 1996. i „Blago svete kehile zagrebačke“ iz 2001., sinhronizirana na talijanskom. Koncept izložbe i koordinaciju potpisuje Živa Kraus (Ikona Gallery Venezia), oblikovanje i postav Mario Beusan.



Izložba je prvi nastup Židovske općine Zagreb u muzeju venecijanske općine. Na otvaranju su govorili predsjednici dviju općina, Paolo Gnignati i dr. Ognjen Kraus, koji je najavio gradnju Židovskog centra s Memorijalnom sinagogom na mjestu razorenog hrama, te venecijanski glavni rabin Scialom Bahbout i Luciano Moše Prelević, glavni rabin Hrvatske. Izložba će biti otvorena do 15. ožujka.


Više u originalnom tekstu na WEB stranici Židovske općine.

zahvaljuemo za slike g. Darku Fisheru.