Gdje sam? Skip Navigation Links Vijesti i arhiva

Novosti News

27.1.2015. 20:23
Europski parlament
 

European parliaments’ speakers sign declaration against anti-Semitism

January 27, 2015

Predstavnici 29 zemalja u  u Europskom parlamentu su potpisali deklaraciju protiv antisemitizma.


PRAGUE (JTA) — Speakers from 29 European parliaments signed a declaration against anti-Semitism. The signing on Tuesday, International Holocaust Memorial Day, came at the end of a roundtable discussion of 30 speakers at Prague Castle during a commemoration event organized by the Czech government and the European Jewish Congress titled “Let My People Live.” The Turkish delegation did not sign the final document, organizers said.


U utorak,  na Dan sjećanja na Holokaust,  završena je diskusija Okruglog stola  " Let my people live" (dozvoli mom narodu da živi). Komemoracija se održala u Praškom dvorcu,  a organizirana  je  od vlade  Češke Republike i Europskog  židovskog  kongresa.  Sudjelovali su  govornici iz 30 zemalja  i svi su  potpisali deklaraciju osim predstavnika Turske.



U deklaraciji piše:

"Sadašnji primjeri antisemitizma u javnom životu uključuju iskrivljavanje ili negiranje Holokausta s nakanom da se povrijedi Židove širom svijeta i u državi Izrael. Neophodno je da parlamenti, vlade, međunarodne organizacije i civilna društva u svijetu prihvate  politiku nulte tolerancije prema tom fenomenu". Ova je deklaracija dio plana koji je prezentiran 2012 .godine Europskoj Uniji  od predsjednika EJC Moshe Kantora.. U diskusiji je rečeno (Dinstein) da europski parlamenti trebaju donijeti zakone koji omogućavaju kažnjavanje  zločina  zbog mržnje...