Gdje sam? Skip Navigation Links Vijesti i arhiva

Prijava korisnika





  

Novosti News

10.2.2015. 9:41
Da li je zasita egzodus Židova iz Europe
 


Is there really a Jewish exodus from western Europe?


George Arnett


There was a dramatic rise in the number of Jews leaving France for Israel last year, but what does a detailed look at the figures show?
Antisemitic attacks in UK at highest level ever recorded. 
According to the Jewish Agency, 8,636 Jews left west European countries to make “Aliyah” - what the Israeli government term Jewish immigration - during 2014. This was a rise of 88% on 2013, and far higher than any year for the previous two decades.


Postoji dramatično povećanje broja Židova koji su napustili Francusku i otišli u Izrael posljednje godine, ali što pokazuje detaljniji uvid u te brojke? Antisemitiski napadi u UK ( Ujedinjeno Kraljevstvo) su na najvišem nivou  kao nikada prije zabilježeno. Prema Jewish Agency 8.636 Židova je otišlo iz Zapadne Europe da bi napravilo  “Aliyah”           (imigraciju u Izrael) u 2014. godini. 



To je povećanje od 88% u odnosu na 2013. i daleko više od bilo koje  godine u dvije  prethodne dekade. To nedvojbeno ukazuje  da Židovi reagiraju na povećani antisemitizam -demonstracije u Londonu, marš desničara u Njemačkoj i fatalni napadi na zajednicu u Francuskoj. Ali postoje  i drugi  razlozi koji utječu na emigraciju Židova kao što je ekonomski  faktor.