Gdje sam? Skip Navigation Links Vijesti i arhiva

Novosti News

25.3.2015. 9:18
Oskrvrnuto groblje u Mađarskoj
 

Jewish graves vandalized, human remains scattered in Hungary

By AP and Times of Israel staff March 23, 2015

Židovski grobovi su vandalizirani, humani osaci razbacani. Vođa Weisz Židovske zajednice u gradu Gyngyosu je rekao da je oštešnje grobova " neopsivo". Nadgrobni spomenici lže po židovskom groblju u Marcali, 177 kilimetara jugozapadno oe Budimpešte, oštećeno je 75 grobova.





Gravestones lie turned over in the Jewish cemetery in Marcali, 177 kms southwest of Budapest, Hungary, Friday, Jan. 28, 2011 after 75 graves have been violated. (Photo credit: AP/MTI, Gyoergy Varga)


Ured premijera Viktora Orbana je osudio "barbarski čin" i tražio da se u program za ovu godinu uvrsti obnova tog zaboravljenog groblja. Weisz je rekao da brojni grobovi potječu iz 1800-tih godina i mnogi su preci sadašnjih 80 članova obnovljene Židovske zajednice u Gyongyosu. Zajednica inače ima odlične odnose sa drugim religioznim grupama u tom gradu od 30.000 stanovnika. Prošle je godine vandalizirano i 50 nadrobnih spomenika na židovskom groblju u sjevernoj Mađarskoj. Spomenici na groblju u Sziksozu  se razbijeni. Jeno  Freund, predsjednik ortodoksne židovske zajednice u Miscolcu je dao te podatke .