Gdje sam? Skip Navigation Links Vijesti i arhiva

Novosti News

23.5.2016. 8:28
Konferencija
 

U Zagrebu je od od 20.-23.svibnja održana međunarodna konferencija European association of Holocaust survivors (EUAS). 

Organizatori su bili: EUAS, Udruga preživjelih Holokausta u Hrvatskoj, Židovska općina Zagreb i Šoa akademija uz potporu WF (World Federation, New York).


 Otvaranje Konferencije je počelo vrlo svečano jer je naš pjevački zbor Lira otpjevao nekoliko ,nama dirljivih, židovskih pjesama i tako stvorio  danas  tako potrebnu prijateljsku radnu atmosferu.



Konferenciju je otvorio predsjednik EUAS-a gospodin Max Arpels Lezer ,  a u ime Židovske općine zaželio dobrodošlicu dr. Ognjen Kraus, u  ime Šoa akademije Sanja Tabakovič , te u ime Udruge preživjelih Holokausta u Hrvatskoj dr.Švob Melita, koja je kao tajnica EUAS- organizirala Konferenciju u Zagrebu  
uz sudjelovanje brojnih volontera i pripadnika mlade generacije ŽOZ-a . 

Osobito se istaklo osoblje naše košer kuhinje koje je osiguralo izvrsnu hranu za sudionike za cijelo vrijeme održavanja konferencije, a posebno za šabatnu večeru koju je vodio naš rabin Luciano Moše Prelević. 



Orkestar Štern iz Židovske općine u Osijeku se brinuo za  večeri ispunjene pjesmama,muzikom i ugodnom atmosferom,a osobito se istakla mlada flautistica Emma Stern.



Istraživački i dokumentacijski centar je vodio  organizacijski dio i tehničku potporu (Siniša Jurica , MatejaGospodinović) korespondenciju,kopiranje  ( uz pomoć ŽOZ-a) i po potrebi prevođenje konferencijskih materijala kkoje je distribuirao  prije i za vrijeme konferencije.

Sudjelovale su organizacije Holokaust preživjelih iz Njemačke, Engleske, Mađarske, Nizozemske, Češke Republike, Slovačke, Ukrajine, Srbije,Izraela i Hrvatske. Bili su i predstavnici drugih Židovskih  općina u Hrvatskoj,  osim Zagreba: Split, Osijek i Dubrovnik.

Održana si dva izvanredna predavanja:Max Arpels Lezer (Amsterdam)  "Židovi u Europi danas" 


 i dr. Kurt Gruenberg (Njemačka) "Traume kao posljedica Holokausta".

Organizirani su slijedeće Panel diskusije : Antisemitizam u Europi; Druga i treća generacija, Socijalni problemi Holokaust preživjelih i Edukacija u Holokaustu.




Osobito je važno da su sudionici konferencije upoznati i s položajem Židovske manjine u Hrvatskoj, odnosu prema komemoriranju Holokausta, socijalnom radu i problemima (Ana Hermanović)te o brizi za Holokaust preživjele u Domu Lavoslava Schwartza (Laila Šprajc),o
potpori Claims konferencije i o problemima Holokaust preživjelih (Melita Švob) i o edukaciji o Holokaustu u Hrvatskoj (Sanja Tabaković) te ih usporedili s organizacijama u drugim zemaljama Europe i Izraelu.


Otvorena je izložba: "Holokaust preživjeli u Hrvatskoj" uz koju je prikazana izložba knjiga i publikacija na tu temu.

Prikazana su  dva nova istra živanja  čije rezultate je grafički prikazao ing. Goran Vlahović,sudionik na  znanstvenim projektima Udruge Holokaust preživjeih u Hrvatskoj. 

Izvanredne "panoe" je  tematski pripremila Dubravka Švob, a  štampala  odlična  Kvikprint organizacija. 


Dom Zaklade Lavoslava Schwarza je pripredio vrtnu zabavu uz sudjelovanje svih generacija članova ŽOZ-a i posjet učesnika Konferencije , kako bi se ne samo družilo već i upoznalo s problemima Doma i organizacijom života u njemu.

Šoa akademija i njena predsjednica Sanja Tabaković održali su seminar (u okviru konferencije) s brojnim profesorima i učiteljima, koji predaju o Holokaustu u našim školama i koji su imali priliku podijeliti svoja iskustva s  drugim europskim zemljama.



Održan je sastanak Izvršnog odbora EUAS-a s važnim temama (Statut, WEB stranica, financiranje, novi članovi, slijedeće konferencije) uz posebnu zahvalu Židovskoj općini koja je ustupila svoj prostor za održavanje konferencije , tehničku potporu i osoblje.


Slijedeća konferencija, ovaj puta Svjetska čiji smo mi članovi,održati će se u Los Angelesu u studenom ove godine, a slijedeća konferecija EUAS-a  biti će u Parizu slijedeće godine.