Gdje sam? Skip Navigation Links Vijesti i arhiva

Prijava korisnika





  

Novosti News

23.9.2017. 18:56
Švedska
 


Jewish leaders have appealed a decision by Gothenburg police to grant a demonstration permit to a neo-Nazi group for a march on Yom Kippur. 

Židovski lideri su protestirali protiv odluke  policije u  Gothenburgu da dozvole demonstracije i marš neonacističke grupe na Yom Kippur. Nordic Resistance Movement (NRM)  planira marš ispred glavne sinagoge u  drugom gradu po veličini u Švedskoj, što se smatra  otvorenom provokacijom Židovima u Švedskoj,  kojih ima  oko 18.000 i većina su osobe  koje    su preživjele Holokaust i njihovi potomci. 

Aron V erständig, predsjednik " Council of Swedish Jewish Communities", židovskih zajednica,  izjavio je da je  rast nacizma u Švedskoj  ozbiljan povod za zabrinutost, ne samo za Židove. a to je podržao i predsjednik Židovske zajednice u  Gothenburgu.

Oni su tražili od policije da prilagodi rutu demonstracija tako da ne prolazi blizu sinagoge, ali  šef policije 
Erik Nord  izjavljuje da će slijediti švedske zakone ( sloboda govora),  te da " to što radimo je doprinos održavanju demokracije" (" One could say that what we’re doing here is contributing to upholding democracy.”)