Gdje sam? Skip Navigation Links Vijesti i arhiva

Prijava korisnika





  

Novosti News

17.10.2017. 23:34
Ukrajina
 



Statue of nationalist blamed for pogroms unveiled in Ukraine

A new statue of a Ukrainian nationalist who is blamed for the murder of tens of thousands of Jews during the Russian Revolution, was unveiled Saturday in Vinnitsa, in an area of the city once known as Yerusalimka (Jerusalem), just some 200 metres from a small, functioning synagogue. The city, located 260 kilometres south-west of the Ukrainian capital, Kiev, already has a street named for Symon Petliura.

  Otkriven je u  Vinnitsu  novi kip posvećen ukrajinskom nacionalistu koji je optužen za  ubistvo desetke tisuća Židova u vrijeme ruske revolucije. Grad se nalazi 260 km  daleko od Kijeva  i unjemu ima već i ulica posvećena   Symonu Petliura.


Vojnici Petliurave  "Ukrajinske narodne republike" odgovorni  su za 493 pogroma ,  od ukupono 1.236 pogroma i drugih incidenata protiv Židova, u 524 ukrajinska grada , u vrijeme ruske revolucije  od 1915 do 1921. godine. Prošle godine je održana minuta šutnje na 90- godišnjicu njegovog suđenja u Parizu.

Podizanje  spomenika  je dio pokreta ukrajinskih vlasti da zamijene   ruska imena ulica i monumenata  sa ukrajinskim , kao odgovor na događaje u Ukrajini.