Gdje sam? Skip Navigation Links Vijesti i arhiva

Novosti News

19.3.2018. 8:20
Opatija 2018
 
Vratili smo se iz Opatije, koja je kao i svih 11 prethodnih godina bila vrlo uspješna. 

Ove smo godine organizirali boravak u hotelu Kristal sredinom mjeseca ožujka i nadali smo se lijepom proljetnom suncu, ali smo po snijegu otišli i po snijegu se vratili.  I ove godine nam je uspješni boravak i izlet organizirala agencija "Adriatours"iz Zagreba.  
 

No ipak smo ulovili nekoliko mirnih dana za šetnje i lijepi sunčani dan za izlet u Pulu, koji je vodila dr. Jelica Polak -Babić,  autobusom uz vodiča za razgledavanje znamenitosti, arene, muzeja, akvarija  i na kraju odlični ručak .


Program je bio intenzivan, ali je ostavljeno vremena za šetnje , društvene igre i prijateljske susrete. Navečer nas je zabavljala  osječka glazba Krune Šterna,   a gimnastiku je,u bazenu i dvorani, vodila mlada  fizioterapeutkinja Maja iz Rijeke. 

Imali smo vrlo interesantna i aktualna predavanja - dr. Viki Spacapan iz Rijeke o zdravlju zubi 


 i dr. Marton Ulle o zdravlju urogenitanog sistema. 


Posebno interesantno je bilo predavanje, a i kasnija diskusija, s dr. Alexandrom Avranmom direktorom "Hall of names" iz Yad Vashema, uz prijevod Melite Švob .


Predavanje Rine Brumini , predsjednice Ženske sekcije u Rijeci o organiziranim aktivnostima  i izložbi, zbog načina na koji se uspjelo zainteresirati članove zajednice, organizacije, aktiviste , donatore bila je  prava škola za  integracije u okolinu.



Mr.sc. Narcisa Potežica  je imala predavanje o novim židovskim publikacijama  uz interesatne  projekcije i komentare , a posebno je prikazana knjiga Mile Ajzenštajn tiskana u Izraelu na hrvatskom i hebrejskom jeziku.

Sudjelovali su članovi  iz židovskih općina  Zagreba, Osijeka, Splita i Rijeke, a bilo je učesnika  iz Šibenika, Slavonskog Broda i drugih mjesta. Dragi gosti bili su i članovi osoblja ŽO Zagreb i Revite.


Članovi Židovske  općine Rijeka je sudjelovali u aktivnostima  i na šabatnoj večeri, a ugostili su i dr. Avrama iz Yad Vashema koji je posjetio njihovu zahjednicu. 

Uzbudljiva je bila  tombola čiji je prihod namijenjen Domu Lavoslav Švarc, a vodila ju je dr. Jelica Polak Babić, koja je ove godine bila vrlo angažirana i oko  nekoliko članova zbog njihovih zdravstvenih problema.


Veoma svečano bilo je na  šabatnoj večeri koju je vodio rabin Luciano Moše Prelević , a pozdrave i govore održali  su predsjednici Zagreba (dr. Ognjen Kraus) , Rijeke (Spiegler) , Splita ( Ana Lebl)  i Osijeka (Drago Kohn)  Pozdravili su  srdačno  i dogradonačelnik grada Opatije.


 te počasni gosti Markus Feurstein (claims)  sa  obitelji  koja je sudjelovala na paljenju svječica

i dr. Avram ( Yad Vashem) koji se posebno zahvaio na suradnji s Yad Vashemom  i doprinosu dr. Švob Melite. 


Osoblje hotela Kristal bilo je vrlo susretljivo,  a hrana raznovrsna i ukusna. Izvrsni kolači Ženske sekcije iz Osijeka su nam zasladili naše  popodnevne susrete.

Mediji - radio Rijeka i TV Prizma su pratili događaj i snimili nekoliko intervjua. Naš Siniša Jurica je organizrao tehnički dio programa i marljivo fotografirao i snimao novi film o Opatiji.

Posebna je bila atmosfera prijateljstva i druženja , smijeha, pjesme pa i plesa, te smo zahvalni donatorima "Cafe Europe" Claims konferencije, Židovskoj općini Zagreb i Savjetu za nacionalne manjine u Hrvatskoj