Gdje sam? Skip Navigation Links Vijesti i arhiva

Novosti News

12.6.2018. 9:21
Spomenik žrtvamaTerezina
 
T he European Jewish Congress unveiled a unique monument in memory of those incarcerated and murdered in the Terezin concentration camp and the six million victims of the Holocaust. The monument was unveiled by Dr. Moshe Kantor, President of the EJC, as an eternal memorial on behalf of the Jewish communities of Europe.....





Europski Židovski Kongres , EJC, je otkrio jedinstveni spomenik postavljen za sjećanje  na zatvorenike i  ubijene u koncentracijskom logoru Terezin , kao i na 6 milijuna žrtava Holokausta. Spomenik je otkrio predsjednik EJC Moše Kantor kao vječni spomen u ime Židovske zajednice Europe. Skulpturu je kreirao poznati češki umjetnik Aleš Vesely i predstavlja židovsko iskustvo kroz vrijeme- povijest stradanja ali i oporavka i odgovornosti.

Terezin je bio koncentracijski logor , smješten 30 milja sjeverno od Praga. Gestapo je 1940. godine  Terezin,  nekadašnju ljetnu rezidenciju  plemića, pretvorio u židovski geto i koncentracijski logor. U  njemu su  bili  većinom  Židovi iz Čehoslovačke,  nekoliko desetaka Židova  iz Austrije i Njemačke te nekoiko stotina iz Nizozemske i Danske. 

U Terezinu je bilo više od 150.000 Židova od toga 15.000 djece,  koji su zatim željeznicom poslani u Auschwitz, Treblinku i neke manje logore smrti. Preživjelo je manje od 150 djece.