Gdje sam? Skip Navigation Links Vijesti i arhiva

Prijava korisnika





  

Novosti News

5.7.2018. 23:29
in memoriam Klara Pinto
 
Ostavila nas je naša članica i prijateljica Klara Pinto . Klara je živjela u Osijeku. ali iako je bila bolesna , sudjelovala je uvijek u aktivnostima svoje i šire zajednice. 




Nedavno smo se susrele na komemoraciji u Đakovu
 i na druženju (DOR) u Tuhelju, ali nažalost nije sudjelovala u posjeti ženske sekcije Osijeka Zagrebu iako je bila njihov član. 
Dugo godina je bila član predsjedništva Unije židovskih žena Hrvatske i bila je prisutna na gotovo svakom susretu u Opatiji. 




Klara je rođena u Sarajevu 1935. godine u brojnoj židovskoj obrtničkoj obitelji, čiji su članovi već 1941. odvedeni u logore- muški članovi u Jasenovac gdje su ubijeni,  a djevojčice s majkom u logor Đakovo gdje su većinom  stradale. 

Klara je  1942. odvedena u Osijek kod obitelji Ebenspanger, koja se spasila bijegom u Split i kasnije posvojila Klaru. Kao i ostali Židovi bježali su  , bili u logorima i završili u Italiji.

Nakon povratka  u Osijek  završila  je gimnaziju,  a u Zagrebu Kemijski fakultet. Bila je u Izraelu u kibucu Gat. Nakon rada u Saponiji dugo je godina bila je cijenjeni profesor na Kemijskoj školi u Osijeku.

Nakon umirovljenja živjela je svojoj obnovljenoj vikendici i često nas darivala čudesnim plodovima svoga imanja. 

Bila je ugledni član židovske zajednice u Osijeku, uvijek oštra i iskrena, duhovita i odana - nezaboravna naša Klara.