Gdje sam? Skip Navigation Links Vijesti i arhiva

Novosti News

6.8.2018. 21:54
Istraživanja
 

The fall of a top sociologist could change the field of counting Jews



NEW YORK (JTA) — Over and over, across decades and cities throughout the United States, sociologist Steven M. Cohen painted a picture of American Jews using a consistent set of questions.
How much do Jews love Israel? How many Jewish friends do they have? Do they attend a synagogue? Do they belong to one? Perhaps above all, are they married to Jews and raising Jewish children?


Sociolog Steven M.Cohen je neprestano decenijama i diljem Amerike  " slikao" sliku o američkim Židovima postavljajući svoja stalna pitanja: koliko američki Židovi vole Izrael; Koliko židovskih prijatelja imaju, Da li idu u sinagoge, Kojoj sinagogi pripadaju, a najviše Da li su u braku sa Židovima i Da li djecu odgajaju u židovskom duhu.

Svojim nebrojenim radovima, mišljenjima i knjigama , istraživanjima i interpretacijama  on je zapravo formirao kako treba izgledati židovska zajednica i koji su njeni prioriteti. On je vodio censuse i nacionalne studije, predavao,  i njegova pitanja  su i drugi ponavljali u svojim studijama..

Ali sada zbog optužbe nekoliko žena o njegovom seksualnom nasilju, njegova je uloga vrhovnog sociologa uzdrmana i mnogi otkazuju njegovu suradnju.

Postavlja se i pitanje što će se promijeniti u istraživačkim prioritetima i  kakvi će biti novi standardi za židovsku zajednicu. Smatra se da su njegove metode  bile zastarjele  osobito  o "unutrašnjem" životu američkih Židova i njihovoj religioznosti ,  ortodoksiji, mješovitim brakovima   itd...

Sada se vrlo detaljno revalozira njegov rad i utjecaj i promišlja o novoj strategiji istraživanja.....