Gdje sam? Skip Navigation Links Vijesti i arhiva

Novosti News

17.8.2018. 20:29
Stuart Eizenstat
 

Stuart Eizenstat expresses admiration for Switzerland at exhibition opening



Former US ambassador to the EU and Deputy Secretary of the Treasury, Stuart Eizenstat spoke by invitation of the Swiss Embassy in the USA on the occasion of the opening of an exhibition titled “The Last Swiss Holocaust Survivors”, hosted by the Gamaraal Foundation at the Hillyer Art Space in Washington. Amb. Eizenstat thanked Swiss Ambassador to the United States Martin Dahinden, and  to others for bringing the exhibition to Washington, to the United Nations and to different places around the world...

Stuart  Eizenstat,   nekadašnji ambasador USA u EU i tajnik USA  "Riznice"  održao je govor u u Švicarskoj ambasadi u USA prilikom otvaranja izložbe" Posljednji švicarski holokaust preživjeli" , koja se održava u Washingtonu. Zahvalio se švicarskom ambasadoru i drugim organizatorima koji su donijeli izložbu u Washingtom, UN i druga mjesta u svijetu.

Tom se prilikom  Eizenstat   prisjetio i svog djelovanja na restituciji za  žrtve holokausta u SSSR-u i čitao članak o " tajnim računima u švicarskim bankama". Nakon II: svjetskog rata su švicarske banke poricale postojanje  računa iz vremena holokausta koje su otvorili Židovi u nadi da  će u neutralnoj Švicarskoj  zaštititi  novac od nacista. 

Eizenstat  se sastajao s   bankarima  i političatima i istraživanja  su pokazala da je bilo više od 20.000 takvih bankovnih računa , a preispitivala se i neutralna uloga  Švicarske u II. svjetskom ratu.

Tada je osnovan "Švicarski fond" kojeg smo i mi koristili . Treba pokazati zahvalnost jer  je Švicarska dala učtočište za 20.000 Židova, iako je mnoge i odbila.



.