Gdje sam? Skip Navigation Links Vijesti i arhiva

Prijava korisnika





  

Novosti News

15.9.2018. 19:51
Švedska
 

Swedish Jewish leaders call for ban on neo-Nazi party

Leaders and prominent members of the Jewish community in Sweden have renewed calls to ban the neo-Nazi Nordic Resistance Movement, following the latest of several demonstrations by the party in recent months. Around 300 far-right activists participated in a demonstration held by the NRM on Saturday morning, designed to attract attention to the party in the lead-up to Sweden’s general election scheduled for September 9.
 privukli pažnju na buduće glavne švedske izbore

Lideri i uvaženi članovi Židovske zajednice u Švedskoj su ponovili svoj poziv da se zabrani neonacistički " Nordic Resistance Movement" nakon što je u posljednjem mjesecu bilo nekoliko velikih  demonstracija te stranke. Oko 300 krajnje desnih aktivista je učestvovalo u demonstracijama  koje su organizirane kako bi privukle pažnju pred važne izbore u Švedskoj.  

No uprkos propagiranja politike da  samo "Nordijci" mogu biti građani Švedske , da se protjeraju imigranti i da se slomi  snaga "globalne cionističke elite"  , ova politička partija nije zabranjena.

 Aron Verstandig,   predsjednik Židovske zajednice  je upozorio na jačanje neonacističke aktivnosti i opisao NRM kao  opasnu stranku koju treba zabraniti. 

Ali je također kazao da je sredina u kojoj  Zajednica živi dobra , da ne osjećaju diskriminaciju  te da su njihovi  ljetni kampovi i školske institucije u potpunosti posjećeni.