Gdje sam? Skip Navigation Links Vijesti i arhiva

Prijava korisnika





  

Novosti News

15.10.2018. 7:32
Francuska
 

France’s Culture Ministry announces prize for fighting antisemitism


France’s Ministry of Culture has launched a new award for initiatives to combat antisemitism named in honour of Ilan Halimi, a 23-year-old French Jew murdered in 2006. Halimi was kidnapped by the self-styled “Gang of Barbarians,” a group of men who tortured him to death because he was Jewish and thought his family or other Jews would pay for his freedom. 

The award in his honour was announced by French Culture Minister Françoise Nyssen, and will be awarded annually on February 13, the anniversary of Halimi’s death. Nyssen said the award “will reward projects run by young people under the age of 25 to fight racist and antisemitic stereotypes.”

Francuska ministrica kulture,  F.Nyssen,  je ustanovila novu nagradu za borbu protiv antisemitizma  koju je posvetila Ilanu Halimi-ju, francuskom 25 godišnjem Židovu koji je otet i mučen do smrti jer je bio Židov , a kazali su njegovoj obitelji drugim Židovima da će platiti za njegovu slobodu. Njegovo spaljeno i golo tijelo su ostavili na tračnicama za Paris i umro je ubrzo nakon što  je pronađen. Ministrica je podsjetila na još 10 slučajeva Židova koji su ubijeni u Francuskoj nakon toga.

Nagrada će se dodijeiti svake godine na dan 13 veljače,na dan smrti Ilana Halimija,  i to je projekt  za  osobe mlađe od 25 godina kako bi se borile protiv rasističkih i antisemitskih stereotipa.