Gdje sam? Skip Navigation Links Vijesti i arhiva

Novosti News

23.10.2018. 21:32
Izrael
 
Israeli President Reuven Rivlin calls for ‘reverse Birthright’ at opening of Jewish federations’ conference

TEL AVIV (JTA) — Israeli President Reuven Rivlin has called for a “reverse Birthright” that would take Israelis to see the American Jewish community firsthand.  Rivlin made his remarks Monday at the opening of the General Assembly, the annual conference of the Jewish Federations of North America, in Tel Aviv.  Titled “We Need to Talk,” the three-day conference is focusing on the divisions between Israeli and Diaspora Jews. More than 3,000 participants are on hand for the event.

Izraelski predsjednik  Reuven Rivlin je u Tel Avivu,  prilikom otvorenja Glavne skupštine   Jewish Federations of North America,  pozvao na povratni "Birthright"   u kojem bi izraelci vidjeli kakve su američke Židovske zajednice. Konferencija pod nazivom "We need to Talk"(mi trebamo razgovarati)  traje tri dana,  ima više od 3.ooo učesnika i fokusirana je na podjele između  Židova u Izraelu i  u dijaspori. 


Federacija Sjeverne Amerike je krovna organizacija za 150 židovskih udruženja koja organiziraju  akcije za prikupljanje sredstava u fondove potrebne  za razne  židovske  potrebe i institucije.

Rivlin je rekao da,iako postoje razlike između Židova u Izraelu i u Dijaspori, potrebno je da  kao prioritet imaju  održavanje dobrih odnosa. Izraelski Židovi trebaju više naučiti o Židovima u dijaspori i zbog toga se organizira  “reverse Taglit,” obratna akcija od " Birthright"   10-dnevnog puta u Izrael za mlade Židove.  Mnogi mladi Izraleski Židovi  smatraju da biti Židov znači biti Izraelac,  ali oni moraju shvatiti i osjetiti da imaju i  svoju "obitelj"  izvan Izraela. 

Eric Goldstein,  iz Federacije CEO  je rekao: " Židovski identitet mnogih mladih  američkih Židova  se reflektira kao " tikkum olam" , vrijednosti socijalne pravde,  i oni  su zbunjeni kada vide neke  poteze Izraelske vlade,  npr. u politici naseljavanja, zakonodavstva , tretmana tražioca azila , zakona o braku i ravnopravnosti - zapravo  kada vide monopol koji imaju Ortodoksi u religiji i državi Izrael"