Gdje sam? Skip Navigation Links Vijesti i arhiva

Novosti News

6.11.2018. 23:18
In memoriam Boris Braun
 
Kulturno društvo Miroslav Šalom Freiberger je priredilo divnu i dirljivu večer posvećenu našem uglednom članu Borisu Braunu, koji nas je napustio u 99 godini.



Predsjednik KD Gruden Živko  otvorio je večer u prepunom auditoriju,
 u kojem su osim članova Općine bili i članovi obitelji Borisa Brauna kao i njegovi stari prijatelji i štovaoci.




Predsjednik Koordinacije židovskih općina Hrvatske i Židovske općine Zagreb dr. Ognjen Kraus održao je veoma sadržajni govor o životnom putu Borisa Brauna,
 njegovoj djetinjstvu i ugledu obitelji Braun u Đurđevcu , stradanju u 4 logora,   doprinosu kao stručnjaka i profesora fakulteta , djelovanju u  Židovskoj zajednici i   obitelji. 


 Odazivao se predavanjima u  školama i Šoa akademiji o holokaustu 


Uprkos svim strahotama koje je doživio ostao je optimist.  Mi se rado sjećamo veselog druženja sa Borisom u našim "Opatijama"


Do suza nas je dirnulo sjećanje njegovog velikog prijatelja  Ota Konsteina  (također bio u Auschwitzu) koji je bio posljednji koji je vidio Borisa prilikom posjete Domu Lavoslav Schwarz. 


Posljednji govornik bio je glavni rabin Hrvatske Luciano Moše Prelević koji nas je poučio o židovskom odnosu prema smrti i izgovorio kadiš.


Film Mire Wolf, čarobnice dokumentacije, uspio nam je "dovesti" Borisa Brauna u auditorij da čujemo  njegove žive riječi sjećanja i poruke.



Poslije filma otišli smo u Klub gdje nas je čekao ukusni domjenak.

Prilažemo nekoliko  slika iz arhiva CENDA