Gdje sam? Skip Navigation Links Vijesti i arhiva

Novosti News

17.11.2018. 8:15
Ženska sekcija
 



Ženska sekcija Židovske općine Zagreb održala je svoju tradicionalnu "čajanku"  u četvrtak 15.studenog u 16. sati u Klubu Općine. 

Sastanak,  na kojem je sudjelovalo 25    učesnica,  neke prvi puta, otvorila je presjednica Milana Haramina i podnijela Izvještaj o jednogodišnjem uspješnom radu. 



Dogovorio se još jedan  "izlet" vodeći računa da na njemu sudjeluje što veći broj članica - i one koje inače  ne mogu ići na dulja putovanja. 

Mr.sc. Narcisa Potežica je pokazala, kao uvijek, prekrasne fotografije sa uspješnog puta u Mađarsku koje će jednog dana, uz brojne ranije fotografije , moći poslužiti kao svojevrsna fotokronologija jednog doba. 




Namjerno govorimo o "tradicionalnom" druženju jer niti ime "Ženska sekcija" niti "čajanka" više ne odgovaraju ovoj ozbiljnoj židovskoj ženskoj organizaciji koja u Hrvatskoj ima tradiciju gotovo 200 godina. 

Osim toga ona je član Unije židovskih žena Hrvatske  (Zagreb, Split, Rijeka ,Osijek")  koja je član ICJW - Internacionalne organizacije židovskih žena i dr. Švob Melita- predsjednica Unije, je član njihovog Izvršnog odbora.

Ženska sekcija je organizacija Židovske općine, 
i njena aktivnost je dio njenog  programa i budžeta. 

Kada sam naglasila da je Ženska sekcija "ozbiljna organizacija" onda moram objasniti da "Ženska sekcija"  ima demokratski izabrano rukovodstvo - Odbor, budžet  članarinu,  godišnji plan i program , ogranke kao što je poznati "Čitateljski klub" i da osim "čaja" svaki sastanak ima svoj program , predavanja, projekcije, goste,  da ima značajnu humanitarnu aktivnost; organizira posjete drugim organizacijama; izlete... 

Značajna je suradnja sa ženskim i drugim organizacijama  u zemlji, ex Jugoslaviji i svijetu,  pa će tako vjerojatno biti i s novo osnovanom organizacijom  "Jewish women in Croatia" ("Židovske žene Hrvatske") koju vodi Reizy Zaklas,  supruga  Pinnija,  Chabad  rabina u Hrvatskoj.