Gdje sam? Skip Navigation Links Vijesti i arhiva

Prijava korisnika





  

Novosti News

5.1.2019. 9:53
Izvještaj Claims konferencije za 2018
 
U nastojanju da naše članstvo  uvijek ima najnovije informacije donosimo

PRESIDENT'S REPORT
THE 2018 YEAR IN REVIEW


As another year has drawn to an end, it may be valuable, before moving on, to take a moment to review the work done by so many in the Claims Conference family. . In the report that follows, I will touch on some of the highlights from the year. 

Još je jedna godina završena i bilo bi vrijedno, prije nego što se krene dalje, da izvjestim o tome što se učinilo u "Claims conference family". U izvještaju koji slijedi mi ćemo pokazati neke od glavnih uspjeha:
  • RECOGNITION AND COMPENSATION
U direktnim pregovorima s Njemačkom uspjelo se povećati socijalne fondove za kompenzaciju i za brigu o preživjelima (obuhvaćeno je 128.000 preživjelih)  i pridobiti priznanje za grupe preživjelih koje prije nisu bile  službeno obuhvaćene (preživjeli iz Alžira (15.000 preživjelih)  i Kindertransport - jednokratna pomoć za oko 1.000 živih) )

  • CELEBRATIONS IN ISRAEL
U Izraelu je,  za  Rosh Hashanah,  organizirano svečano druženje za preživjele (AMCHA i Claims conferencija)  uz muziku i predstavu "Yiddishpiel", Yiddish theater u  Izraelu.
  • INFORMATION CAMPAIGN
Prvi puta je Claims konferencija priredila i publicirala magazin "Mi smo ovdje" kako bi informirala  preživjele  i njihove obitelji o    mogućnostima koje organizira Claims i kako da ih koriste. Magazin  je distribuiran po  Sjevernoj Americi, u glavnim židovskim časopisima i na internetu.
  • AWARENESS OF THE SHOAH
Na prošli  Yom HaShoah, objavili  smo rezultate ispitivanja u USA o poznavanju Holokausta. Pokazalo se da većina Amerikanaca malo zna o Holokaustu,  a 41% nije znalo za Auschwitz. Mislili su da je manje od 2 miliona Židova ubijeno u Holokaustu . Iako   USA  ima brojne muzeje o Holokaustu, 80% Amerikanaca  ih nije posjetilo. Jedino  što je pozitivno  je da 93% ispitanika vjeruje da edukacija o Holokaustu treba biti dio školskog kurikuluma. Sada takva obaveza postoji samo u 12 američkih država, a samo 5 njih ima potporu.      
  • FUTURE OF LOOTED ART
"Budućnost"  umjetnina koje su  oteli nacisti je diskutirana na  konferenciji u Jeruzalemu  koju je organizirala ambasadorica Colette Avital,  voditelj "Centre of Organizations of Holocaust Survivors in Israel"  uz prisustvo najvažnijih predstavnika Institucija.

U Berlinu se sastalo više od 1000 delegata iz Europe, Amerike i Izraela kako bi planirali daljnju restituciju otetih umjetnina i donesena je "Deklaracija" potpisana od ambasadora Stuart Eizenstat and Monika Grütters.
  • REMEMBERING A FRIEND
U studenom je u Beču jedan trg prozvan po Moshe Jahoda, koji je mnogo godina služio u Austriji kao predstavnik Claims konferencije. Na tom  trgu je  nekada bila  sinagoga koju je posjećivala njegova obitelj , a on je bio svjedok "Kristalnachta"  i kao 12 -godišnji dječak  uspio migrirati u Izrael,  a obitelj je završila u Auschwitzu.
  • IN MEMORIAM
Ove godine je Claims konferencija izgubila dva značajna i uspješna člana našeg Odbora koji su zastupali interese  preživjelih: 

Sam Bloch , koji je bio direktor Odbora i ustanovio je   World Jewish Restitution Organization i Beit Hatfusot i mnoge druge organizacije. 

Meir Kahlon,  član Odbora, rođen u Libiji, u Izraelu aktivan u osnivanju "moshavim" ; bio je direktor Libijske centralne organizacije preživjelih , osnivač Muzeja itd.