Gdje sam? Skip Navigation Links Vijesti i arhiva

Prijava korisnika





  

Novosti News

3.2.2019. 10:43
Goražde
 

prenosimo

Polaganjem cvijeća pred bistu Isaka Samokovlije u krugu goraždanskog Doma zdravlja u gradu na Drini otvorena je tradicionalna manifestacija "Dani Isaka - Sunce nad Drinom" koju 15. godinu zaredom organizuje Centar za kulturu pod pokroviteljstvom grada, Ministartsva kulture BPK i uz podršku Jevrejske zajednice BiH.

Ove godine se, naime, navršava 130 godina od rođenja jednog od najpoznatijih bh. književnika.

"Goražde je davno shvatilo vrijednost stvaralačkog djela Isaka Samokovlije. Kroz tematski povezane događaje, ova manifestacija traje cijelu godinu i u funkciji je popularizacije i upoznavanja širih društvenih masa o značaju i vrijednosti književnog dijela Isaka Samokovlije, njegovog humanističkog djelovanja i rezultata koje je kao takav ostavio dok je živio i radio ovdje. Mi osjećamo dužnu pažnju s nivoa institucije gradske uprave da promoviramo ono za što se zalagao Isak Samokovlija", ističe Sanid Zirak, jedan od organizatora manifestacije.

Osim podsjećanja na životni i stvaralački put pripovjedača koji je rođen u Goraždu, a živio je i stvarao i u Fojnici i Sarajevu, zanimljivo je istaći da je Samokovlija bio prvi naš ljekar koji je završio studij medicine u Beču i vratio se da radi u svom gradu.