Gdje sam? Skip Navigation Links Vijesti i arhiva

Prijava korisnika





  

Novosti News

23.2.2019. 9:50
Bosna i Hercegovina
 
Prenosimo sa www.claimscon.org  

February 22, 2019
17 Adar I, 5779


Bosnia and Herzegovina to address Holocaust restitution of property for EU entry


(February 19, 2019 / JNS)

For the first time, the European Union has called on Bosnia and Herzegovina  BiH) to address restitution of property that was seized during the Holocaust, a condition to being considered for E.U. membership.


The resolution states that the European Parliament “calls on BiH to ensure the right to property; points out the lack of a comprehensive legislative framework on handling restitution claims and encourages the authorities to open a dialogue with interested parties on issues pertaining to the restitution of, or compensation for, seized property.”

Prvi puta je  Europska Unija  pozvala Bosnu i Hercegovinu  da smatra restituciju imovine,  koja je oduzeta za vrijeme Holokausta,  kao uvjet koji se razmatra za ulazak u članstvo EU.

Rezolucija  glasi da Europski Parlament "zove BIH da osigura pravo na imovinu i naglašava da nedostaje odgovarajući zakonski  okvir za obradu zahtjeva za restitucijom,  te se  potiče "autoritete" da otvore dijalog sa zaiteresiranim  osobama ( strankama) po pitanju restitucije ili kompenzacije za otetu imovinu" .