Gdje sam? Skip Navigation Links Vijesti i arhiva

Novosti News

24.4.2019. 18:05
In memoriam Zora Dirnbach
 
Sa velikom tugom opraštamo se od naše neprežaljene Zore Dirnbach koja nas je napustila u 90. godini života.




Rodila se u Osijeku 1929. godine u židovskoj obitelji, njezin otac je imao tvornicu papira "Mursa" , u čijim je praznim skladištima kasnije bio sabirni logor za Židove Osijeka. Zora je preživjela Holokaust zajedno sa sestrom Getrudom , ali su joj baka i brojni članovi obitelji stradali u Jasenovcu. 



                                 Sa sestrom Getrudom

Završila je Filozofski fakultet u Zagrebu i cijeli svoj radni vijek kao novinar, pisac radijskih scenarija, televizijskih i filmskih scenarija , TV serija, drama  te brojnih knjiga i članaka ostavila je neizbrisivi trag u kulturi Hrvatske. 

                  otvorenje  izložbe u ŽOZ-u

Bila je član udruženja književnika Hrvatske

Dovoljno je da samo spomenemo filmove  "Deveti krug" (Zlatna arena, Pula,1960) , "Noć Štakora" ( nagrada Hrvatskog narodnog kazališta), "Taj dugi, dugi put" , "Nocturno" "Kanarinčeva ljubovca"  te  serije "Nepokoreni grad" (1980) i  "Dosije" (1986) i mnoge druge. 

Njene knjige; "Kao mraz", "Roman o nestajanju", "Sedam apokrifnih priča", "Dnevnik jednog čudovišta", "Kainovo nasljeđe " i druge nepresušno su vrelo iskrenih osjećaja, tuge i sjećanja,  ali i poznavanja naše povijesti i stradanja.






u Židovskoj općini "Domjenak" nakon promocije

Zora Dirnbach  bila je  aktivni i dugogodišnji član naše Židovske zajednice, član  Vijeća, predsjednik Odbora za informiranje,  a nadasve skromni,  dragi i iskreni prijatelj kojega ne možemo zaboraviti.