Gdje sam? Skip Navigation Links Vijesti i arhiva

Prijava korisnika





  

Novosti News

13.7.2019. 11:38
Film
 
EUAS,  Europska organizacija preživjelih Holokausta (dr.Švob Melita je tajnica) i njen predsjednik Max Arpels Lezer , su zamolili našu Organizaciju da pomogne kod  razgovora s nekoliko osoba koje su preživjele holokaust. To je projekt Indijske filmske kompanije koja želi u svojoj zemlji pokazati nepoznate činjenice o Holokaustu u Europi.

Mi smo pomogli da ,uz dozvolu, posjete Memorijalni centar Jasenovac, Židovsku općinu Zagreb, Židovsku općinu Osijek i groblje u Đakovu, te obave razgovor s nekoliko osoba koje su bile voljne dati intervju. 

Pismo od Nives Beissmann,  koja je zajedno s predsjednikom Židovske općine Osijek ,  organizirala snimanje.

U četvrtak 4. srpnja u Osijek stigao je Raju Hittalamani, autor brojnih dokumentarnih filmova. Gospodin Hittalamani je započeo prikupljanje materijala za snimanje dokumentarnog filma o Holokaustu, te je tim povodom, nakon Belgije, Nizozemske i Poljske, stigao i u Hrvatsku. U sklopu svoje radne posjete Osijeku obavio je intervjue s  članicama Židovske općine Osijek koje su preživjele Holokaust i, predsjednikom Židovske općine Osijek. Snimio je Židovsku općinu, osječko židovsko groblje i groblje u Đakovu.
Pored rastućeg antisemitizma u Europi, ali i širom svijeta, njega je najviše potakla situacija u njegovoj vlastitoj zemlji - Indiji. u kojoj je posljednje vrijeme došlo je do veličanja Hitlera kao uspješnog vođu, ne spominjući sve zlo koje se dogodilo za vrijeme nacizma. Hittalamani dolazi do zaključka da većina ljudi ne zna ništa o Holokaustu i zato je odlučio to promijeniti na svoj način - filmom.
Nama ostaje samo da mu pomognemo na svaki način na koji možemo i poželimo mu puno sreće u realizaciji.... 
 
U Zagrebu su  posjetu Židovskoj općini i   razgovor s osobama koje su preživjele Holokaust organizirali Sanja Tabaković i rabin Luciano Prelević 


Pismo zahvale predsjednika EUAS-A

Jewish community Zagreb,  

Jewish community Osijek

As president of the European Association of Jewish Survivors of the Holocaust I thank for  Your participation in the documentary filming of Mr. Hittalamani from India.

Your participation was of the utmost importance as in India is little known about  the Holocaust and its aftermath.  It is important work that Mr. Hittalamani is doing, so that people  in India have the opportunity to hear from survivors of the Holocaust themselves.

With best wishes  and thanks 

Max Arpels Lezer, President
European Association of Jewish Survivors of the Holocaust.