Gdje sam? Skip Navigation Links Vijesti i arhiva

Prijava korisnika





  

Novosti News

21.7.2019. 8:29
reakcija na odnos Trumpa prema ženama u kongresu
 

How Jews have reacted to Trump’s tweets targeting Democratic congresswomen

In a series of follow-up tweets, Trump said the representatives all “hate Israel with a true and unbridled passion” and have “made Israel feel abandoned by the U.S.”

By JOSEFIN DOLSTEN/ JTA,   July 16, 2019      


President Donald Trump’s comments on Sunday calling for some Democratic congresswomen to “go back” to their countries of origin have been widely condemned as racist. “Why don’t they go back and help fix the totally broken and crime infested places from which they came,” the president wrote in one of a number of tweets aimed at what he called “‘Progressive Democrat Congresswomen.”  

Predsjednik Donald Trump koji je u svom komentaru rekao da se neke "demokratske članice kongresa" trebaju vratiti u svoje zemlje porijekla" je  od mnogih osuđen kao "rasist". Trump je rekao " zašto se progresivne  demokatske članice kongresa  ne vrate u svoje zemlje, koje su totalno razorene i pune kriminala, i tamo im pomognu" .Trump je rekao da one mrze Izrael i stvaraju dojam da je USA odbacio Izrael..

Iako ih nije imenovao zna se da se to odnosi na 4 članice, koje su druge boje kože:Alexandria Ocasio-Cortez, New York; Ilhan Omar, Minnesota; Ayanna Pressley,Massachusetts i Rashida Tlaib ,Michigan. Sve su USA građani,  a samo je Ilhan Omar rođena u Somaliji. 

Ilhan Omar se zalaže za bojkot izraela i njezin  govor se smatra antisemitskim, a Rashida Tlaib je komentirala pomoć Izraelu koju je dobio zbog Holokausta, što se smatra "revizionističkom" izjavom.

Trumpove izjave su izazvale brojne komentare i kod Židova i organizacija. 

Tako se  Republican Jewish Coalition slaže s Trumpom, a drugi osuđuju komentar i nazivaju ga rasističkim i ksenofobičnim. 

American Jewish Committee smatra da treba politička debata ali bez spominjanja identiteta  ili porijekla. 

Simon Wiesenthal Center  je rekao: Svaki Amerikanac je odnekle došao i vrijeme je da se odbaci politika identiteta i rasizma"