Gdje sam? Skip Navigation Links Vijesti i arhiva

Prijava korisnika





  

Novosti News

9.8.2019. 9:36
mješoviti brakovi
 

I s intermarriage really the demise of Jews in America?

By LEONARD SAXE  08/07/2019



In a recent cabinet meeting, Education Minister Rafi Peretz likened intermarriage in America to “a second Holocaust.” His comment is both odious and ill-informed. Not only does it dishonor the memory of those who perished in the Holocaust and denigrate those who marry non-Jews, it is a distortion of the actual facts.  What is not appreciated by those who view intermarriage as bringing about the demise of the Jewish people is that the US Jewish population has actually been steadily increasing. In 2013, the Pew Research Center estimated the US population of Jewish children and adults at nearly seven million. By 2018, that number had grown to almost 7.5 million. Even though more Jews today identify as secular, rates of participation in Jewish religious life have remained remarkably stable. 

Na  nedavnom sastanku kabineta je Ministar za edukaciju Rafi Peretz povezao mješovite brakove u Americi s  "drugim Holokaustom". Njegov komentar je bio grozan i netočan.Ne samo da je povrijedio sjećanje na one koji su ubijeni u Holokaustu i "odbio" one koji su oženili Ne-Židove, nego  to ne odgovara  stvarnim činjenicama.

Židovska populacija u USA stalno raste (Od (2013) -7 milijuna  porasla je na 7,5 milijuna (2018). Čak i  ako se više Židova danas izjasni da su sekularni, ipak je stabilno učešće Židova u religioznom životu. Razlog  je u tome što roditelji u mješovitim brakovima podižu svoju djecu kao Židove (blizu 80%), a među "mladim odraslim" se gotovo 60% identificiraju kao Židovi, što je povećanje,   tako da  oni predstavljaju važan dio židovskog života u USA.

Njihova je integracija  je posljedica pozitivnog odnosa Židovskih zajednica prema mješovitim brakovima. Ta se promjena dogodila 1978. nakon govora tad ašnjeg  glavnog reformnog rabina  Alexandera Schindlera,   da umjesto da žalimo nad mješovitim brakovima, trebamo se aktivirati i osigurati židovsku edukaciju za djecu iz tih brakova i da zajednica treba prihvatiti obitelji mješovitih brakova. 

Ali ti parovi ne sudjeluju u židovskom životu toliko kao oni koji imaju židovske partnere.  Istraživanja su pokazala da oni ne prakticiraju neku drugu religiju, nego se radi o sekularizmu. Veći je uspjeh  kod njihove djece čiji židovski identitet jača sudjelovanjem  u ljetnim kampovima i edukativnom programu  Birthright Israel ....