Gdje sam? Skip Navigation Links Vijesti i arhiva

Novosti News

20.9.2019. 14:06
Posjeta sinagogi Maribor
 
U jednom smo danu u Ljubljani uspjeli prisustvovati svečanom polaganju "kamena sjećanja"  razgledati grad uz pomoć električnih automobila "kavalir", ručati u gostilni  "kod Kolovrata", odmoriti se u hotelu "Medno" (izvan Ljubljane)  slušati koncert, gledati izložbu, diviti se performansu u "Mini teatru",  uživati u jelima na domjenku  u Judovskom kulturnom centru ,  a osamdesetak godina nam je tek.


Iz Ljubljane smo 19.rujna doputovali u Maribor gdje  smo posjetili  Center judovske kulturne dedištine "Sinagoga Maribor",  na poziv direktora Borisa Hajdinjaka, 

s njima  dugo surađujemo i oni su organizirali  postavljanje "Kamena sjećanja"  (Stolpersteine" umjetnika Gunter Demniga) u Mariboru, Ljubljani i drugim mjestima Slovenije.

Mariborska sinagoga je važan spomenik židovske kulture i jedna od najstarijih postojećih zgrada sinagoga u srednjoj Europi. 
U njenoj dugoj povijesti je njezin prostor služio u razne svrhe te dugo (preko 500 godina) nije predstavljala sinagogu, sve do rekonstrukcije i obnove 1992. godine da bi se 2001. otvorila za javnost kao Centar židovskog nasljeđa. 

Tu se održavaju "Dani židovske kulture", projekt "Šoa- sjećamo se" izložbe, filmovi, predavanja, priredbe, promocije knjiga,  a služi i kao turistički spomenik.

Za nas je direktor Boris Hajdenjak, uz pomoć suradnika Domena Kodriča,  održao zanimljivo predavanje s projekcijama o istraživanjima Židova u Mariboru i Prekmurju, te smo imali zanimljivu diskusiju i razmjenu podataka .

Razgledali smo grad  Maribor uz vodiča  i imali odličan ručak u gostilni Andrelič , a  organizaciju  je pomogla agencija "Adriatours".



I ovaj put  "sjećanja na Holokaust" organizirala je predsjednica Udruge preživjelih holokausta, dr. Melita Švob , a omogućili su  Claims conference i Židovska općina Zagreb.