Gdje sam? Skip Navigation Links Vijesti i arhiva

Novosti News

5.11.2019. 18:35
MAHAR
 


Vratili smo se s MAHARA ,  tradicionalnog (sedmog) okupljanja Židova , pretežno sa područja Balkana, koje je organizirala Jevrejska zajednica Crne Gore od 31.X.do 4.XI. u Budvi, u hotelu Avala.

Sakupilo se preko 450 Židova iz svih krajeva nekadašnje Jugoslavije, ali i susjednih- pa i dalekih zemalja, uz brojne goste i predavače, koji su se, u labirintu hotela Avala, bez štampanog programa, odlično snašli i našli svoje stare prijatelje, zbog kojih su najviše i došli. Iz Hrvatske je bilo nekoliko  grupa- iz Splita, Osijeka a Ženska sekcija Zagreba je napravila izvrsan program i druženje.


Hrana je bila košer, rabini su je donijeli,  a mi smo je ipak pojeli uz  njihove molitve i pjevanja u kojima je sudjelovao i naš Luciano Moše Prelević, glavni rabin  Hrvatske i glavni rabin Crne Gore. Nakon njihova odlaska  hrana je bila bolja .

 Nakon prvog dana vrijeme se pogoršalo,  uz kišu i vjetar,  ali to nije smetalo našim  hrabrim  članovima da istražuju starine i zidine, pijace i butike i da se druže i kruže što je marljivo zabilježila naša Narcisa Potežica kojoj zahvaljujemo za slike..


Program kojeg smo primili prije dolaska nije nas pripremio na iznenađenje da je glavni događaj, kojim je i započelo druženje, bila inaguracija vrhovnog rabina Arija Edelkopa, koji je sa svojom velikom obitelji odlučio živjeti u Crnoj Gori.



 Svečanost su uveličali Izraelski ministar vjere, Yitzhak Vaknin, Predsjednik European Jewish Association Menachem Margolin, Director Rabbinical Centre of Europe Arie Goldberg, Predstavnik Izraelskog  glavnog rabinata  Eliezer Simcha Weiss, Predsjednik  Crne Gore Mile Đukanović, ministri, Ingrid Balelti direktorica KKL, Alekse Obolenets predstavnik EAJK-a ... i  kao domaćin predsjednik Židovske zajednice Crne Gore Đorđe Raičević .

Predsjednik  Crne Gore Mile Đukanović je održao govor o demokraciji, tolerantnosti, multikulturalizmu  i posebno značenju Židovske zajednice u Crnoj Gori, u kojoj kao nije bilo niti ima antisemitizma.

Veliki nedostatak u organizaciji konferencije je bio  u tome to su predavanje bila na engleskom jeziku ( iako je bilo simultanog prijevoda) ili na hebrejskom i što su predavači  zapravo više govorili o svojim zajednicama i problemima (Izraelu, Americi) nego o nama važnijim pitanja opstanka i zaštite naših malih zajednica.  

Možemo izdvojiti  nekoliko interesantnih predavanja eminentnih predavača.  Ana Lebl je održala lijepo predavanje o Ženi Lebl.  Edita Jankov i Goran Levi iz JO Srbije su postavili izložbu:   " Šoa, kako je to ljudski bilo moguće?"

Mi smo donijeli  i razmijenili knjige i materijale, diskete i pozivnice. Osobito je bio koristan sastanak sa Shulamith Bahat, direktoricom Beit Hatfutsot muzeja (Amerika) i predsjednikom Židovske zajednice    Đorđe Raičevićem .

Koncert KIC  zbora a "Budo Tomovič" iz Podgorice  sa starim ( i borbenim) pjesmama bio je toliko fantastičan i uvjerljiv  da smo zapravo tek tada  zajednički  "prodisali ". 

Nastup KUD "Crna Gora"  sa  tradicionalnim  nošnjama, pjesmama i plesovima dočarao nam je pravu Crnu Goru, koja se sada nažalost već jedva vidi od šume betonskih vila za turiste.

Podsjetimo se da je Židova u Crnoj Gori bilo u vrijeme Osmanskog carstva, većinom Sefarda. U Ulcinju je živio  Šabataj Cevi,  u Kotoru su značajni trgovci. Kasnije,  pod Austrougarskom,   se broj Židova  povećava,  osobito u Kotoru . U Herceg Novom je pokopan pjesnik Didak Piro. U Boki Kotorskoj je bilo židovsko groblje ( i danas). Za vrijeme     II. svjetskog rata  C.G. bila pod Italijom,  bilo je i židovskih izbjeglica, koje su pomagali domaćini, no nakon kapitulacije Italije 1943, Nijemci odvode Židove iz  Crne Gore u koncentracijske logore (Sajmište) .Nakon rata ostao je mali broj Židova i kada se  nedavno pronašlo da ima  10 obitelji,  osnovana je Židovska zajednica. Danas se pretpostavlja da ima nekoliko stotina Židova, mnogi u mješovitim obiteljima.

Mlada, možda sada i najmlađa,  Židovska zajednica u Europi osnovana je tek 2011, a 2012 je potpisala ugovor s Vladom ( tadašnji predsjednik Jaša Alfandari), koja joj je osigurala prostor. 4 studenog je u  nove prostore Židovske općine unešena  Tora ( rabin Luciano Moše Prelević) što je predstavlja privremenu sinagogu,  a  u prosincu 2017. postavljen je kamen temeljac za izgradnju sinagoge u Podgorici (slika).  Izdaje kvalitetan   časopis "Almanah" (dva broja godišnje).

Zahvaljujemo se na velikom naporu za ovu  ogromnu organizaciju konferencije i na srdačnom gostoprimstvu kojem smo osjetili na svakom koraku.