Gdje sam? Skip Navigation Links Vijesti i arhiva

Prijava korisnika





  

Novosti News

8.11.2019. 16:44
Berlinski Zid
 

ANNIVERSARY OF FALL OF BERLIN WALL POSES FRESH 

CHALLENGES FOR GERMAN JEWS

Although the fall of communism liberated Jewry, 

the striving for freedom continues

BY  LIAM HOARE/JTA
 
 
 

Neither ox nor donkey can block 
the path to socialism,” the East German  leader Erich Honecker boldly declared  n August 14, 1989.  Less than three months later,  on November 9,  the Berlin Wall would fall.


Newsweek’s then-Berlin bureau chief Michael Meyer called 1989 the year that changed the world. In “We the People,” British historian Timothy Garton Ash described the opening of the Berlin Wall as “a moment of emancipation and liberation.”
But if one community can be said to have been entirely transformed by the Velvet Revolutions of that year and the sometimes-bumpy transition from communism to democracy, it would be Eastern European Jewry.

Michael Meyer šef ureda" Newsweeka" u Berlinu je smatrao da je  1989. godina promijenila svijet. U članku " We the People" je britanski povjesničar Timothy Garton opisao otvaranje Berlinskog zida kao " trenutak emancipacije i  oslobođenja".
 Ali ,  ako se za koju  zajednicu može kazati da se u "Baršunastoj revoluciji" potpuno promijenila i da je  u toj godini prešla iz komunizma u demokraciju - to su Židovi u Istočnoj Europi.

Nakon 1945. su  u Zapadnoj Europi Židovi ,  koji su preživjeli Holokaust ( uz pristigle  imigrante iz Istočne Europe, SSSR-a i Sjeverne Afrike), mogli  obnoviti svoj židovski život,  nakon strašnog fašističkog iskustva.

 Ali Judaizam je pod komunizmom postao  "mrvi kult",  kako je opisao Kurlansky u " A chosen Few". Iako su postojale  veze unutar zajednice, cionizam i religija su bili "anatema" za komunizam, a Židovski identitet je postao tajna. Promjene su bile u kasnim 80-tima u Poljskoj kada su ne-Židovi pokazali interes za Judaizam i osnovali " Krakow Jewish Culture Festival ", ali se tek nakon 1989.  zbog prestanka komunističkog monopola, židovski život mogao obnoviti. 
Situacija u Njemačkoj je posebna jer su dvije Njemačke, nakon što su bile 40 godina odvojene, razvije dva Judaizma...Za većinu Židova u GDR njihova nova religija je bila socijalizam. 

Nakon ujedinjenja , Istočna je Njemačka osjećala kao da je  kolonizirana od Zapadne, njene su se institucije raspale,  a način života nestao. Iako je bilo konflikata i financijskih problema,  nakon 30 godina , vidljivo je da se Judaizam vratio i mladi ne trebaju sakrivati svoje Židovstvo , kao što su morali njihovi roditelji .

dalje čitajte u originalnom članku

Since 1989, Judaism in Eastern Europe has multiplied.-- 

The fall of the Berlin Wall and the Velvet Revolutions of 1989 made all this possible. It was a victory for Jewish life.... 
The challenge after the fall of the Berlin Wall was, in other words, tremendous. Its anniversary is a reminder not just of the work that has been done in the name of liberty, democracy and rebuilding Jewish life in Central and Eastern Europe but that which is still to come.