Gdje sam? Skip Navigation Links Vijesti i arhiva

Prijava korisnika





  

Novosti News

30.4.2014. 16:47
Proglašenje dvojice papa svetima
 

Becoming saints: Two popes who revolutionized Jewish-Catholic relations

Proglašeni su svetima : dvojica papa koji su revolucionirali židovsko-katoličke odnose

By Ruth Ellen Gruber April 24, 2014 



(JTA) — Popes John XXIII and John Paul II are being declared saints of the Roman Catholic church on April 27, the day that is also the eve of Yom Hashoah.
It’s a coincidence but a notable one. These two post-Holocaust pontiffs revolutionized relations between Catholics and Jews, fostering interfaith dialogue and embedding respect for Jews and Judaism in official Catholic dogma.


Pape John XXIII i John Paul II su proglašeni svecima rimokatoličke crkve na dan 27.  travnja, što je također dan uoči Yom Hashoah. To je koincidencija,  ali nije jedina. Ova dvojica papa,  koji su djelovali nakon Holokausta,  su revolucionirali odnose između Katolika i Židova, tražeći međureligijski dijalog i uključivši   poštovanje za  Židove i Judaizam  u službene katoličke dogme. Ova dvojica papa  nisu transformirali samo crkvu, nego su načinili velikli utjecaj na "vanjski" svijet i na nas " rekao je rabin Gary Bretton -Granatoor, koji je potpredsjednik Svjetske Unije progresivnog judaizma i dugogodišnji učesnik u židovsko-katoličkom dijalogu. " Kao Židova , moj  se je  život i općenito sigurnost Židova se popravila djelovanjem ove dvije osobe".

Papa Francis (Franjo)  koji je izabran pred manje od godine dana, predsjedavao je  svečanoj ceremoniji u Vatikanu. Papa Franjo  je taj koji je odlućio  kanonizirati  dvojicu  prijašnjih  papa u zajedničkoj ceremoniji....



Papa Ivan XXIII,  koji je stolovao između 1958. i 1963.  je  uveo novu politiku koja je promijenila gotovo 2.000 godina staro crkveno učenje.  On je slao poruke  svijetu apelirajući za mir (slika)





On je izbacio  pogrdne riječi o Židovima iz molitve, , vodio II. vatikanski koncil 1962 , a 1965.  je Koncil donio Deklaraciju " Nostra Aetate" dokument od gotovo 1.600 riječi kojima je tražio židovsko-katolički dijalog i odbacio  staru kršćansku stigmu protiv Židova kao ubicama  Isusa. Prije nego je postao papa, kao kardinal , u toku II. svjetskog rata je aktivno sudjelovao u spašavanju Židova ( kao nuncij u Turskoj) izdajući krivotvorene dokumente za židovske izbjeglice.


Papa Ivan Pavao II, koji je stolovao od 1978 . do 2005. je učinio katoličko-židovske odnose jednim od glavnih stvari u svom "papovanju".  Rođen kao Karol Wojtyla u Wadowice u Poljskoj (1920) rasao je sa židovskim prijateljima i bio je svjedok i Holokausta i totalitarnog komunizma. Papa Ivan Pavao II. je svoje je djelovanje gradio na ostavštini  pape Ivana XXIII i otvorio  nove horizonte kroz niz javnih nastupa,  koji su imali utjecaj širom svijeta.  U 1979. je napravio prvi posjet  Poljskoj  i molio u Auschwitzu, a  u svojem stolovanju je stalno  osuđivao antisemitizam;  komemorirao  je Holokaust i sastajao se s židovskim liderima. U 1986. je napravio povijesni posjet rimskoj Velikoj sinaggogi , zagrlio je glavnog rabina ( Elio Toaff)  i nazvao Židove  "starijom braćom u Vjeri". Ustanovio je diplomatske odnose s  Izraelom i molio za oprost za nekadašnje katoličko proganjanje Židova. Njegov emocionalni odnos prema Svetoj Zemlji  je u 2000.  vidljiv  u jedinstvenoj slici kako stavlja svoju molitvu u pukotinu na Zapadnom Zidu...


Pope John Paul II places a letter between the stones of Jerusalem's Western Wall on March 26, 2000. (Amos Ben Gershom/Israel Government Press Office via Getty Images)


Pape koji su  slijedili nastavili su raditi na nihovoj ostavštini. Papa Franjo je imao bliske odnose sa Židovskom zajednicom kada je bio kardinal u Buenos Airesu, pokazao je interes za židovska pitanja već od  svog izbora u veljači 2013.  i posjetiti će Izrael, Jordan i Palestinske teritorije u  svibnju ove godine.


Dalje čitajte u originalnom članku


But some sticking points do linger. These include the issue of opening the Vatican’s World War II archives to clarify the wartime role of Pope Pius XII, whom critics accuse of failing to act to save Jews during the Holocaust. The greatest challenge, Bretton-Granatoor said, is to ensure that the changes wrought by John and John Paul resonate with coming generations of ordinary Catholics — not just the highest ranks of the Church.


“The upper echelons have done hard work,” Bretton-Granatoor said. “But has it percolated down to the pews? To the average priest and parishioner? That is the challenge.”




  

 

Arhiva vijesti

 Travanj (April) 2014
Proglašenje dvojice papa svetima
Istraživanje antisemitizma
Mađarska -komemoracija Holokausta
Spomenik Holokaustu u Sloveniji
oštećeno židovsko groblje u Splitu
Nagrada za National Yiddish Book Center
Tisuće mladih u "Maršu živih" u Auschwitzu
Komemoracija Holokausta na Mirogoju
Nastup Or Hašemeš
Yad Vashem- Dan sjećanja na Holokaust
Edukacija o Židovima u Poljskoj
USA i Mađarska
Belgijski arhivi i Holokaust
Yom HaShoah - Dan sjećanja na Holokaust
Sretan rođendan
Prekrasan koncert
Pesah u Kini
Grčka
Istraživanja o Holokaustu
Irska
Govor Moshe Kantora u Lenjingradu
EU predsjednik Schulz u posjeri Terezinu
Čile- žIDOVI POMAŽU U POTRESU
Češka- povratak otete umjetnine
Novosti iz EU- BiH ravnopravnost manjina
Pesah u Židovskoj općini Zagreb
pjesma prošlosti- da li i budućnosti
Ostavka lidera mađarskih Židova
Ukrajina
ženska sekcija
potpora Njemačke preživjelim Holokausta
Sjećanja na Partizandsku gimnaziju
Berlin- najbrže rastuća Židovska populacija
Obnova sinagoge u Tunisu
Poljska
Francuska
Dan sjećanja na Holokaust
Čestitka za PESAH
Mađarska i Židovi
Knjiga "Holokaust u Jugoslaviji" u izdanju Židovske općine Zemun
Predpesah u Osijeku
priznanje direktoru Yad Vashema
iz Yad Vashema
In memoriam Aleksandru Laslu
Konverzija u Izraelu
primili smo vijest
Lider ukrajinski Židova - i izbori u Ukrajini
Merkel i Rusija
Mađarska
Židovi u Venezueli
Francuska- uspjeh" desnih" na lokalnim izborima
Hasidska segregacija djece prema spolu u javnom parku
Magazin Ruah Hadasha, ožujak 2014