Gdje sam? Skip Navigation Links Vijesti i arhiva

Novosti News

24.8.2015. 10:49
Bukarski Židovi
 
Prenosimo sa


Jezik bukarskih Židova

 by Gabi Abramac in Povijesne teme





Svi pisani i govorni oblici židovsko-iračkih jezičnih varijanti nazivaju se židovsko-perzijskim jezikom. Osim židovsko-perzijskog iz Perzije, odnosno Irana, taj naziv uključuje židovsko-tadžikistanski (judeo-tadžik, judeo-tadjik, tajik, tadzhik), poznat i pod imenom bukarski, židovsko-bukarski (bukharan, judeo-bukharan, bukhari, bukharit) te ponekad i judeo-tat (juhuri, džuhuri) koji označava jezik Židova koji su živjeli u planinama Dagestana i sjevernog Azerbajdžana. Judeo-tat se u Izraelu ponekad imenuje kavkazit, qawqazit ili čak dagestanit.


Bukarski Židovi smatraju se jednom od najstarijih etno-jezičnih skupina Središnje Azije. Zajednica koja je bila odsječena od židovskog svijeta više od 2000 godina uspjela se održati i sačuvati svoj identitet.Većina bukarskih Židova živjela je na području današnjeg Uzbekistana i Tadžikistana, a manji broji živio je u Rusiji, Kazahstanu, Turkmenistanu, Afganistanu, Pakistanu, Kirgistanu i nekim drugim dijelovima bivšeg Sovjetskog Saveza.


Za vrijeme britanskog mandata na indijskom poluotoku, bukarski Židovi živjeli su i u Pešavaru (današnji Pakistan). Nakon podjele Indije i stvaranja izraelske države, gotovo svi bukarski Židovi napustili su Pešavar i Karači.


Dalje čitajte u originalnom članku na  Hrvatskom povijesnom portalu