Gdje sam? Skip Navigation Links Vijesti i arhiva

Novosti News

24.12.2017. 19:10
subotica
 
Hungary allocates more funds for restoration of synagogue in Subotica, Serbia


Subotica Synagogue, October 2016. Photo © Rudi Klein



The Hungarian government has allocated further funding toward the restoration of the art nouveau synagogue in Subotica, Serbia, which is nearing completion. According to a decision published this week in the Official Gazette, the government has allocated an additional 106 million forints (€338,000) toward the restoration. Some 49 million forints has been budgeted for this year and another 57 million forints for 2018.The new funding adds to more than 700 million forints (around €2.5 million) already granted by the Hungarian state.

Mađarska vlada je dodijelila dalnje fondove za restoraciju sinagoge u Subotici. Budget iznosi oko 49 milijuna forinti za ovu godinu i daljnjih 57 milijuna za 2018. Novi fondovi su dodani ranijim od više od 700 milijuna forinsti koji su već poklonjeni od Mađarske vlade. 

Subotica je u Mađarskoj poznata kao  Szabadka i bila je dio Mađarske u vrijeme (1912) kada je sinagoga građena. Rađena je po nacrtu budimpeštanskih arhitekata  Dezső Jakaba i Marcella Komora  koji su  dali nacrte i za druge važne zgrade u Subotici.

 O obnovi sinagoge se govori od sredine 70-tih. Sinagoga je desecima godina  prioritetni projekt  World Monuments Funda i Jewish Heritage Programa, a i mnogih drugih fondova i donatora. Restoracija unutrašnjosti sinagoge je počela prije godinu dana, nakon završetka restoriranja vanjštine.

Sinagoga ostaje vlasništvo grada Subotice. ali prema ugovoru biti će upravljana od grada, lokalne Židovske zajednice i Mađarskog Nacionalnog savjeta u Srbiji.