Gdje sam? Skip Navigation Links Vijesti i arhiva

Novosti News

29.12.2018. 20:53
Birthright Israel program
 

Birthright CEO addresses alienation from Israel by Diaspora youth

Gidi Mark says the trip is not designed to deal with political issues

By , December 28, 2018      




The Birthright Israel program has had tremendous success in the nearly 19 years since it was founded in 1999, bringing hundreds of thousands of young Jews from North America and across the Jewish world to Israel to bolster their Jewish identity and connection with the Jewish state. In total, some 600,000 young Jewish men and women from the Diaspora have been on the free 10-day trips Birthright provides, constituting an impressive 7.5% of the global Jewish population outside of Israel.

Izraelski "Birthright" program  imao je izvanredni uspjeh u vremenu od 19 godina otkako je ustanovljen (1999).Pomoću njega je u Izrael  došlo stotine tisuća mladih Židova iz Sjeverne Amerike i ostalog  židovskog svijeta kako bi pojačali  svoj židovski identitet i vezu sa izraelskom državom. Ukupno je oko 600.000 mladih židovskih muškaraca i žena iz Dijaspore došlo na besplatni 10-dnevni izlet,što čini impresivnih 7,5% ukupne židovske populacije koja je nije u  Izraelu. Ovog ljeta bilo 32.400 učesnika u programu" Birthright" iz cijelog svijeta, a ove zime doći će još njih 15.500 iz dijaspore.

Pokazalo se da su učesnici  u programu povećali svoj afinitet prema Izraelu, da su češće skloni oženiti židovskog partnera i podizati židovsku  djecu i uključuju se komunalne aktivnosti. Direktor programa Gidi Mark je rekao kako više od 100.000 Izraelaca učestvuje  u turama zajedno sa  Židovims  iz dijaspore što učvrćuje prijateljstva i veze sa zajednicama u inozemstvu.

U neke grupe  " Birthright"-a su se infiltrirali  aktivisti   " IfNotNow"  organizacije  koji su nezadovoljni rješavanje konflikta s Palestincima, ali organizatori smatraju da je to edukacijski a ne politički program:

“We should never forget that we came from the same nuclear family, and every contact between Israelis and Diaspora Jews is crucial.
“Birthright has made a living bridge, spanning continents, which 700,000 people have crossed, and this has never happened before.”