Gdje sam? Skip Navigation Links Vijesti i arhiva

Prijava korisnika





  

Novosti News

4.8.2020. 7:26
Berlin
 

Berlin rally against coronavirus rules features neo-Nazi supporters, anti Semitic displays


BERLIN (JTA) – A rally supported by neo-Nazi groups drew more than 20,000 protesters in Berlin Saturday to demand an end to coronavirus restrictions.

The rally was called a “Day of Freedom,” an apparent reference to a 1935 documentary about the Nazi army by Adolf Hitler’s pet filmmaker, Leni Riefenstahl. Some attendees displayed anti-Semitic slogans, while others compared Germany’s rules meant to stop the spread of the coronavirus to Nazi regulations.

Demonstracije koje su nazvane " Dan za slobodu" podsjećaju na dokumentarni  film  iz 1935 o nacističkoj vojsci kojeg je radio omiljeni  Hitlerom filmski režiser  leni Reifenstahl. Neki učesnici su imali parole sa anti-semitskim sloganima, a drugi su uspoređivali mjere za sprečavanje virusa sa  njemačkim pravilima.  Te su demonstracije potvrdile mnoge od naših strahova rekao je  Sigmount Koenigsberg, commissioner  za antisemitizam u Židovskoj zajednici u Berlinu.  " Holokaust se stalno relativizira i mit o antisemitskoj zavjeri je također stalno na repertroaru".  

Bilo je oko 500.000 učesnika i različite neo-nacističke grupe. Berlinska policija je prekinula demonstracije nakon nekoliko sati. Više od 100 osoba je uhapšeno,  a oko 45 policajca je ozlijeđeno. Kažnjavaju se oni koji nisu nosili maske  i nosili simbole koji nisu dozvoljeni u Njemačkoj.Smatra se da nije bilo otvorenog "anti-semitizma"