Gdje sam? Skip Navigation Links Vijesti i arhiva

Novosti News

14.11.2020. 8:22
Poljska
 
Polish Jews, Polish-Israelis

The campaign, conducted in conjunction with the Institute of Jewish History in Poland and the Polish Museum, will cover over 1,000 years of Jewish history.

By CODY LEVINE NOVEMBER 12, 2020 



A new campaign expected to be launched in November by the Shared Roots initiative will focus on the history of Polish Jews and Israelis with Polish roots, presenting the stories of the unique heritage and its connection to Jewish cultural, religious and social life, according to a Thursday press release from Shared Roots.

U studenom je započela  akcija " zajednički korjeni" koja je fokusirabna na povijest poljskih Židova i naIzarelce koji supoljskog porijekla. Prikazati će se priče iz zajdničkog nasljeđa i njihova veza sa židovskim kuklturnim, religioznim i socijalnim životom. Kao dio icijative , povijest poljskih Židova biti će prikazana "online" pomoću filmovai  virtualnih tura po mjestima u Poljskoj, u Varšavi .Osim toga otvoriti će se novagalerija uPoljskom muzeju koja će biti posvećena  poznatim  poljskim Židovima i njihovom utjecaju nakuturu i dostignućima.

Ova akcija, koja se  radi zajedno s Institutom za povijest Poljske i s Poljskim muzejom  obraditi će preko  1000 godina povijesti Židova u Poljskoj,
U filmu koji će biti posebno snimljen za ovu oriliku  biti če moguće napraviti virtualnu turu kroz važna mjestaza povijest Židova u Polsjkoj, uključujući posjet Nozik sinagogi. Kao dio kampanje otvoriti će se izložba o poznatim poljskim Židovima  i njihovom kukturnom utjecaju.Tu su i dobitnici Nobelove nagrade.....

Prije II.Svjetskog rata i Holokausta Poljska je bila jedna od centara Židovskog svijeta sa populacijom od tri milijuna Židova.Oko 90% te populacije je ubijeno od nacista i lokalnih suradnika.