Gdje sam? Skip Navigation Links Vijesti i arhiva

Novosti News

11.12.2012. 9:39
Samaritanci i genetika
 

Genetic testing breathes new life into Israel's Samaritans


Genetsko istraživanje je udahnulo novi život u Izraelske Samaritance

slobodni prijevod

After facing near-extinction and a high rate of birth defects because of inbreeding, the community is using modern science to preserve its traditional way of life.


 Nakon što je sučena s  gotovo izumiranjem  radi  visokog broja rođenja  defektne djece ,  zbog međusobne ženidbe, zajednica   upotrebom modernih znanstvenih metoda ima mogućnost da preživi.


MT. GERIZIM, ZAPADNA OBALA:

KAD  SE BEN YEHUDA ALTIF OŽENIO SA SVOJOM SESTRIČNOM ( U PRVOM KOLJENU) NIJE BILO PROBLEMA DA SE DOBIJE BLAGOSLOV OBITELJI ILI GLAVNOG SAMARITANSKOG SVEĆENIKA KOJI VODI STARU IZRAELSKU SEKTU.

ŽENIDBA MEĐU BRATIĆIMA JE ČESTA U RELIGIJSKOJ ZAJEDNICI. ALI IPAK POSTOJE PREPREKE.

KAO ŠTO DANAS MNOGI PAROVI, TAKO JE I OVAJ TREBAO PROĆI KROZ GENETSKO TESTIRANJE PRIJE BRAKA KAKO BI PREDVIDIO ROĐENJE ZDRAVOG DJETETA. BEZ " ZELENOG SVIJETLA" OD DOKTORA, ŽENIDBA  SE MORA OTKAZATI.


KADA SU DOKTORI REKLI DA JE U REDU, ON SADA IMA ZDRAVOG SINČIĆA, ČIJU SLIKU  JE PRIMIO OD ŽENE, PREKO MOBITELA.



Samaritanci, koji mogu pratiti svoje korijene unazad 2.700 godina, su najpoznatiji po svojem održanju biblijske tradicije, koja je inače već uglavnom nestala: žrtvovanje životinja, izolaciju žena kad imaju menstruaciju,  i sve do nedavno, zabranu ženidbe sa strancima. Ali su zbog toga suočeni gotovo sa izumiranjem zbog velikog broja defektnih poroda zbog međusobne ženidbe.

No upotrebom modernih  znanstvenih metoda,  uključujući genetsko testiranje, in vitro oplodnju i abortuse- oni su uspjeli očuvati svoj tradicionalni način života.


"To je promijenilo našu krv" rekao je Abraham Ben - Av Chisda, star 86 godina, veliki svećenik samaritanske zajednice koja broji 750 članova, ali koja je razdijeljena između zajednica koja žive u Kyriat Luza blizu Nablusa na Zapadnoj obali i  u Izraelskom gradu Holona južno od Tel Aviva. Svečenik, koji ima bijelu bradu, je kazao da je genetsko testiranje udahnulo novi život i optimizam u zajednicu koja j e  propadala. On je rekao da su on i njegova žena ( koja je sestrična u drugom koljenu) imali četvero djece prije nego što je postojalo genetsko testiranje: troje od njih je gluho, a jedan ne može hodati.


Većina drugih obitelji u Mt .Gerizimu je ispričalo slične priče o zdravstvenim problemima i hendikepima među starijom generacijom, ali u posljednje vrijeme  problemi su počeli nestajati.



Samaritanci su jedni od najstarijih religioznih sekti na svijetu. Oni su slični u svoj praksi,vjerovanjima i porijeklu sa Židovima, oni se drže hebrejske Tore. Ali umesto Jeruzalema oni štuju hram svojih predaka koji je bio sagrađen na   brdovitom dijelu Zapadne obale.Oni su spomenuti nekoliko puta u Bibliji. Smatraju se zajednicom koja ima najviše međusobnih ženidbi, jer 46% ženi sestričnu ( bratića) u prvom koljenu  a  više od 80% ženi svoje krvne rođake, prema istraživanju izraelskog genetičara Batsheva Bonne-Tamir, koja je provela većinu svoje karijere studirajući tu zajednicu.


Z
abrana ženidbe izvan zajednice bila je manji problem kada su Samaritanci brojili više od milijuna u 5. stoljeću. Ali zbog progona i prisilne konverzije na Islam, njihov je broj spao na samo  146 u 1917. godini. Kako bi se oporavili, oni su počeli imati velike obitelji od 8-10 djece, a broj ženidbi sa prvim sestričima se udvostručio.


Kako je populacija rasla, tako su  rasli i zdravstveni problemi i genetski defekti , uključujući krvne bolesti, Usher sindrom, gluhoću, nijemost, sljepoću i fizičke hendikepe.

U poslednjoj dekadi je zajednica  umanjila neke restrikcije o međusobnim ženidbama te dozvolila  da se oko 25 židovskih žena oženi ( aranžiranim ženidbama) sa ženicima iz Ukrajine.



Dalje čitajte u originalnom članku




......Unlike ultra-Orthodox Jews or other conservative religious sects, Samaritans do not discourage or prohibit abortions when defects are detected. They see modern science as a way to maintain their customs, not as a threat, Joshua said.

"We want healthy, able-bodied babies so we can continue to grow," he said. "Just 10 years ago, people were afraid to bring babies into the world. Now the problem is gone. It's such a sigh of relief."


  

 

Arhiva vijesti

 Prosinac (December) 2012
Antisemitizam u Ukrajini
(iZGUBLJENO) PLEME B'NEI MENASHE DOLAZI U iZRAEL
Sretan rođendan Mirjana Radman
Francuska i sekularizam
"Zapadni zid" i molitve
u Belgiji sjećanje na žrtve logora
U Solunu pronađeni spomenici sa židovskog groblja uništenog u holokaustu
Odlikovan kineski diplomat koji je spašavao Židove
Izašao je novi Lamed-E
Posebni, jubilarni broj "Jevrejskog glasa"
zdrava prehrana
Izložbe u Klovićevim dvorima
Arheološka iskopavanja u Sobiboru
Hanuka domjenak u Židovskoj općini Zagreb
nova knjižnica u Izraelu
Učenje o Holokaustu u Australiji
Hanuka u "Bijeloj kući"
Sretan rođendan Gizela
Potpisi evropskih parlamentaraca protiv partije Jobbik u Mađarskoj
Židovska populacija u UK je stabilna
Francuski parlament usvojio je novi anti-teroristički zakon
Židovski muzeji u Češkoj
Prenosimo sa WEB stranice Veleposlanstva države Izrael u Hrvatskoj http://zagreb.mfa.gov.il
u Danskoj
Ženska sekcija
Izložba " Tri generacije Bachrach & Krištof"
Predstavljanje knjige "Anatomija fašizma"
Optužbe protiv Laudera
Komemoracija Holokausta u Češkoj
Njemački parlament glasuje o "cirkumciziji" ( obrezivanju)
Nova sinagoga u Amsterdamu
prenosimo glavne vijesti sa WEB stranice Evropskog židovskog kongresa
Samaritanci i genetika
JDC istraživanje 2011
Sretan rođendan Veri Dajht-Kralj
Izrael-Njemačka
Menora u EU Parlamentu
Izašao je novi Jevrejski pregled
čestitka predsjednika B'nei B'rith Europe
stipendije za "Pandeju"
Ruah Hadaša 21/ PROSINAC 2012
Hanuka čestitka
International Nahum Goldmann fellowship in Israel, June 11-17,2013
nagrada za rad na suzbijanju trgovine ljudima
Merkel i Natanyahu
rezultati nagradnog natječaja Saveza jevrejskih opština
konferencija o imovini
Opatija 2013
UN odobrio status promatrača Palestini