Gdje sam? Skip Navigation Links Vijesti i arhiva

Novosti News

7.12.2019. 15:42
Njemačka
 
Activist group in Germany apologizes for using Holocaust victims’ ashes in protest installation




(JTA) — A German activist group has apologized for using what it says is the ashes of victims of the Nazis for a protest against the far right.  The art-activist collective Zentrum für Politische Schönheit, or Center for Political Beauty, earlier this week placed a large container of soil samples from areas where Nazis were active in the mass murder of Jews near the Germany parliament.

Grupa njemačkih aktivista je tražila oprost zbog toga što je upotrebila "pepeo" žrtava nacizma u svojim protestima protiv krajnje desnice.  Umjetnici-aktivisti iz "Zentrum für Politische Schönheit,  ( Center for Political Beauty) ,   su prošlog tjedna ,  u blizini Njemačkog parlamenta,  postavili veliki kontejner sa uzorcima zemlje  sa mjesta gdje su nacisti  masovno ubijali Židove.

"Na svom WEBU su kazali  " želimo se ispričati svima čije smo osjećaje povrijedili, rodbinu i preživjele.Mi smo napravili pogreške. Posebno se ispričavamo židovskim institucijama , društvima ili pojedincima koji misle da je naš rad poremetio mir za mrtve". 

Grupa je provela dvije godine kopajući zemlju sa 23 lokacije u Njemačkoj, Poljskoj i Ukrajini, uključivši logore Auschwitz, Sobibor i Treblinka. Laboratorijski nalazi su našli humane ostatke u preko 70% od 240 uzoraka.

Namjera protesta je bila  da pokaže  da je  saznanje  o Holokaustu potrebno da bi probudilo političku apatiju i odbacivanje izbjeglica ... . Konzultirati će se  rabin  o tome  kako da se  postupi s tim ostacima (pepelom), rekao je Josef Schuster , predsjednik Centralnog Councila njemačkih Židova