Gdje sam? Skip Navigation Links Vijesti i arhiva

Novosti News

3.5.2020. 18:28
Izraelska filharmonija
 
Donosimo članak o slavnoj Izraelskoj  filharmoniji i njenim problemima u doba epidemije Corona virusom, problemima    s kojim se  susreću i drugi orkestri, muzičari i  brojni drugi umjetnici u svijetu pa i u nas. 


The Israel Philharmonic Orchestra in the time of Coronavirus

The history of the Israel Philharmonic is also the history of the State of Israel.

By MIRIAM HARTMAN-BEAZLEY
MAY 3, 2020 13:43



From its founding in 1936, with the very best musicians from all of the top orchestras in Europe, it symbolized the salvation of the Jewish people through the highest and purest form of art - through music itself. By founding the Palestine Symphony Orchestra, Bronislaw Huberman saved musicians and their families - over 1,000 people who would have otherwise been exterminated.

As the greatest cultural ambassador of the State of Israel, the IPO was there to make history so many times. 

Od svog osnutka 1936. godine , sa najboljim muzičarima iz svih vrhunskih orkestara u Europi, Filharmonija je predstavljala spas židovskog naroda preko najvećeg i najčišćeg oblika  umjetnosti - kroz samu muziku. Kada je Bronislav Hubermann osnovao " "Palestinski simfonijski orkestar"  spasio je židovske  muzičare i njihove obitelji- preko njih 1.000,  koji bi inače bili  ubijeni. 

Orkestar je najveći kulturni ambasador  države Izrael. Njegov prvi koncert nakon rata u Njemačkoj bio je sa dirigentom Zubin Mehtom- aplauz je bio ogroman. Iz Varšave su se vratili kao pobjednici,  a ne kao žrtve. Svirali su u Buchenwaldu i na mnogim mjestima gdje su stradali Židovi. Oni su utjecali na ljude  i podsjećali svijet da Izrael postoji. 

Ali sada se sve promijenio. Ne mogu više putovati kao nekada, sjede kod kuće i ne mogu izvoditi muziku i sada je opstanak orkestra  uistinu u pitanju.Oni su postojali uz plaćanje ulaznica (50% budžeta) ali  sada ne mogu održavati koncerte i  zato ne mogu bez pomoći. Iako djeluju na socijalnim mrežama i medijima, ipak ne znaju kada će moći svirati "u živo" i održati koncert. 

Izraelska filharminija sada mora  moliti za pomoć kako bi opstala sa svojih 110 muzičara.



  

Naziv dokumenta (Document name)Tip (Type)Download
slika 1webp78 Kb