Gdje sam? Skip Navigation Links Vijesti i arhiva

Novosti News

5.5.2020. 16:14
Pismo
 

Pismo 
          To Melita and the Croatian affiliate

Dear Melita and the Croatian affiliate members,

With great sorrow and shock we read about the terrible earthquakes in Zagreb and surrounding.
These times of Covid-19 are difficult to all and with the earthquake disaster it is unbearable to you, Croatians specially. 
We are happy that you all were not hurt physically, and we are glad that the city authorities and the communities leaders are so well organised.
We wish you specially good health and to all your union members, the Jewish community and the rest of the citizens health and quick overcome.

With great admiration to your strength, on behalf of the Council of Jewish Women of Belgium,


Ayala Bleys
President

Primili smo pismo podrške i suosjećanja od naših prijateljskih Organizacija Židovskih žena, nakon što smo poslali članak o potresu (i slike) za njihov časopis.  To je samo jedno  od mnogih pisma i poziva koje smo primili kao Unija židovskih žena Hrvatske , krovna organizacija  "Ženskih sekcija" u Zagrebu,Rijeci, Osijeku i Splitu.

 Unija je član" Internacional council of Jewish women" (ICJW) od vremena osamostaljenja Hrvatske. 



Predsjedništvo Unije židovskih žena Hrvatske - iz Zagreba, Rijeke, Splita i Osijeka

Tako je naše članstvo započelo u vrijeme Domovinskog rata te su  članice ICJW-a  ( 49 zemalja) sakupljale lijekove, priloge i druge stvari potrebne za nas i brojne izbjeglice , mnoge smještene i u našem "Domu  Lavoslav Schwarz" .Tadašnja predsjednica ICJW June Jacobs je čak doputovala u Zagreb i posjetila Sarajevo u vrijeme najžešćih napada. 



Predsjednica Unije Melita Švob na Konferenciji ICJW u Madridu ( sa predstavnicama Slovačke i Rusije)

ICJW je  uspostavila posebni Fond koji je omogućavao da Ženske organizacije sa Istoka Europe prisustvuju sastancima i konferencijama ICJW, znajući da (u to vrijeme) nemaju deviznih sredstava za troškove putovanja. Organizirana je "home hospitality" - bili smo gosti u  njihovim  kućama i sklopili brojna prijateljstva koja i danas traju.

Posjetila nas  predsjednica ICJW Robyn Lenn  (i predala diplomu zahvale  UNIJI),


Mnoge ICJW predstavnice su sudjelovale su na našim konferencijama,držale  predavanja u "Opatiji",  gdje smo svake godine održavali godišnji sastanak predsjedništva Unije.  Surađujemo sa židovskim ženskim organizacijama u "ex Jugoslaviji"- u Subotici, Beogradu,Sarajevu itd...
 

Konferencija Židovskih ženskih organizacija "ex Jugoslavije" u Subotici.


Prošle je godine na Konferenciji ICJW u Ateni prisustvovala Rina Brumini , predsjednica Ženske sekcije u Rijeci, sa vrlo uspješnim predavanjem.