Gdje sam? Skip Navigation Links Vijesti i arhiva

Novosti News

30.5.2020. 12:29
in memoriam Helga Milhofer
 





Napustila nas je naša draga prijateljica i članica Helga Milhofer. Tu smo tužnu vijest čuli iz Izrela gdje je živjela sa svojim posinkom, tako da se nismo mogli dostojno oprostiti od nje. 




Helga Furedi je rođena 31. siječnja 1930. godine u Dresdenu, Njemačka.Gimnaziju je završila u Koprivnici 1948,a kemiju je diplomirala 1954. godine na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, te doktorirala 1963. godine na istom fakultetu.
Udala se za Egona Milhofera. Zaposlila se u Institutu „Ruđer Bošković“ 1956. godine gdje je prošla svoj znanstveni put od znanstvene suradnice do znanstvene savjetnice i umirovljenja 1995. godine.
 .
Specijalizirala je na Institute of technology u Clevelandu, a od 1990. je gostujući profesor na Weizmanovom institutu i Hebrew University  u Izraelu. 
Bila je poznati znanstveni radnik i mentor brojnim mladim istraživačima u Hrvatskoj i Izraelu. Napisala je preko stotinjak radova, poglavlja u knjigama i  bila je  dopisni član Akademije medicinskih znanosti Hrvatske i član Akademije znanosti u New York.

 Bila je draga skromna, iskrena ,jednostavna naša prijateljica i mi ćemo se je uvijek kao takve sjećati.