Gdje sam? Skip Navigation Links Vijesti i arhiva

Prijava korisnika





  

Novosti News

10.9.2020. 7:51
Holokaust preživjeli
 

State Department report highlights unfulfilled commitment to Holocaust survivors

Izvještaj State Departmenta je naglasio neispunjene obaveze osobama koje su preživjele Holokaust 

 BY ROMAN KENT AND GIDEON TAYLOR, OPINION CONTRIBUTORS  


At the conclusion of the conference, 47 countries adopted the 2009 Terezin Declaration on Holocaust Era Assets and Related Issues, affirming their commitment to adopt national laws and policies to help Holocaust survivors and  Jewish communities identify and reclaim their properties.

Na konferenciji koja je održana 2009. uz učešće 49 zemalja donesena je  "Terezin  Declaration on Holocaust Era Assets" . 

11 godina kasnije , na 29 srpanj 2020. US  State Deparment  je  objavio "Act report" u kojem se prvi puta daje pregled stanja o restituciji za Holokaust. U izvještaju se vidi da mnoge europske zemlje još nisu ispunile obećanja (obaveze) prema preživjelima Holokausta i židovskim zajednicama da dobiju restituciju ili kompenzaciju za imovinu koja im je oduzeta za vrijeme Holokausta.
 
75 godina nakon Holokausta ostalo je malo vremena da se djeluje prema preživjelima,   koji su još živi,  da dobiju svoju pravdu . Svjetska  organizacija za restituciju WJRO  pozdravlja taj povijesni izvještaj.

"Just act" je prošao jednoglasno u oba doma Kongresa i potpisan je od predsjednika Trumpa u maju 2018. Iz izvještaja se vidi da se unatoč važnih koraka u pojedinačnim zemljama , samo se dio imovine oduzete u Holokaustu vratilo ili bilo kompenzirano. Npr. Poljska je ostala jedina zemlja u Europskoj Uniji koja nije donijela zakone za restituciju i kompenzaciju, iako je potpisala Terezinsku deklaraciju.

 I u zemljama koje su donijele zakone , tražioci povrata imovine se susreću s raznim preprekama i zahtjevima. U nekim zemljama kao što su Hrvatska, Mađarska i Litva preživjeli i njihove obitelji,  koji su bježali za vrijeme Holokausta,  su isključeni iz zakona za  restituciju. Terezinska deklaracija osuđuje takvu diskriminaciju baziranu na državljanstvu ( citisenship) i poziva da se podnesu zahtjevi koji će biti brzi, bez prepreka ili troškova.

dalje čitajte u originalnom članku

The support of the United States will continue to be critical in urging countries in Europe to meet their commitments. We must help survivors secure what is rightfully theirs. Especially now, amid the coronavirus pandemic, all must be done to care for vulnerable Holocaust survivors, many of whom live on limited income and are in poor health.

Roman Kent is Chairman of the American Gathering of Jewish Holocaust Survivors and Their Descendants; Gideon Taylor is Chair of Operations, World Jewish Restitution Organization (WJRO)