Gdje sam? Skip Navigation Links Vijesti i arhiva

Novosti News

4.11.2020. 7:35
BEČ
 

After 4 killed in Vienna

shooting near area

with multiple synagogues,

Jews warned to stay home

BY  CNAAN LIPHSHIZ  AND

 BEN SALES AND TOBY AXELROD 



A man opened fire in an area of Vienna with several synagogues, killing four and injuring 22, but the attack did not involve the Jewish institutions, the president of the city’s communal organization said.


Napadač je otvorio vatru u području Beča gdje se nalazi nekoliko sinagoga pri čemu je ubio četiri a ranio 22 osobe. No napad  nije obuhvatio židovske institucije - rekao je predsjednik  grada. Jedan policajac je ranjen i nalazi se u kritičnoj situaciji.

Oskar Deutch,  predsjednik Židovske zajednice u Beču he rekao za novine "Kurier" da nijedna židovska institucija nije bila pogođena, ali se ne zna da li su bile cilj napada i zbog toga opominje Židove da ostanu kod kuće. Austrijski ministar unutrašnjih poslova  Karl Nehammer  je izjavio da je incident vjerojatno teroristički napad.  Izveo ga je 20-godišnjak koji je imao austrijsko i sjeverno-makedonsko državljanstvo. Izvikivao je ime "Alaha" prije nego je bio ubijen u napadu, a nema još saznanja o drugim napadačima.Napadač se ranije nastojao pridružiti Islamskoj državi 2019 godine i bio je oduđen na 22 mjeseca  zatvora iz kojeg je pušten ranije....

Austrijski kancelar Sebastian Kurz je rekao za TV da iako je jasno da je  to bio "profesionalno planiran napad", 
nije jasno da li je motivacija bila antisemitizam.

Savjetovao je građane Beča da prate vijesti kako bi znali da li je sigurno da idu na posao.