Gdje sam? Skip Navigation Links Vijesti i arhiva

Prijava korisnika





  

Novosti News

4.12.2020. 17:09
Sinagoga u Zemunu
 

Zemun synagogue returned to Jewish community ownership


The synagogue in Zemun has been restituted back to Jewish community ownership. Built in the mid-19th century, it is currently used as a restaurant. “Our Synagogue is finally returned,” the Zemun Jewish community, an affiliate of the Serbian Federation of Jewish communities, told Jewish Heritage Europe.

Sinagoga u Zemunu je vraćena u restituciji  u vlasništvo Židovske zajednice.  Građena je sredinom 19.stoljeća i sada se njoj nalazi restoran, a prije toga  bio je klub sa rok glazbom.  "Naša sinagoga je konačno vraćena " rekli su članovi Zemunske židovske zajednice,  koja je član Srpske federacije židovskih zajednica. Zemun se danas nalazi na periferiji Beograda , ali u 18. stoljeću bio je zadnje mjesto  Austrijsko-Mađarskog carstva,   prije srpske granice. Ima malu ali aktivnu židovsku zajednicu Sinagogu je izgradila aškenaška zajednica i to je najstarija sinagoga u beogradskom području.  

Beograd ima aktivnu sinagogu "Sukat Shalom" građenu 1920. Druga sinagoga u centru Beograda iz 1908 , u "moorish" stilu je razorena u ratu. Sefardska sinagoga je teško oštećena u bombardiranju 1944. i nakon rata je  demolirana.