Gdje sam? Skip Navigation Links Vijesti i arhiva

Prijava korisnika





  

Novosti News

12.12.2020. 9:17
rabinica
 
Men have dominated Jewish texts for most of history. These women are trying to change tha t.
BY SHIRA HANAU DECEMBER 8, 2020 5:03 PM

(JTA) — When Danielle Kranjec committed to using only Jewish texts written by women and queer people in the classes she taught for Hillel International’s Springboard Fellowship, a program that places recent college graduates in positions at college campus Hillels across the country, she knew she was taking on a challenging task. After all, for most of Jewish history, women weren’t encouraged to take on religious leadership roles or write commentaries on the Torah or Talmud.

Kada je Danielle Kranjec  istraživala ( program college campus Hillel) postojanje židovskih  tekstova koje su napisale žene , znala je da je to izazovni zadatak.U cijeloj židovskoj povijesti žene nisu poticane da preuzmu ulogu kao vjerski vođe ili da pišu komentare  Tore ili Talmuda.

Ali je Kranjec  je znala da vrijedi unaprijediti rad žena ne samo zbog veće  njihove vrijednosti u društvu  već  i zbog materijala koji se povećao  i zbog upoznavanja tekstova  koji nisu Tora u tradicionalnom smislu ali mogu obogatiti saznanja. Obično se učenja počinju sa Torom, Talmudom, ali Kranjec predlaže da se  počne od života žena a onda prelazi na Toru. Ona se oslanja na memoare  Gluckel of Hameln, autobiografju žene  iz 17 stoljeća.

 Kranjec potiče da sve više žena publicira židovske religiozne tekstove i na taj način upozorava  židovske studije  na još uvijek nejednaki položaj žena i na tom području.....