Gdje sam? Skip Navigation Links Vijesti i arhiva

Novosti News

15.3.2021. 17:22
Bugarska
 

Ceremonies were held in Bulgaria’s capital city Sofia and elsewhere in the country on March 10 commemorating the 1943 rescue of the Bulgarian Jews from deportation to the death camps.

Ceremonija će se odžati 10 ožujka u Sofiji . Komemorirati će se  1943 spašavanje bugarskih Židova od deportacije u logore smrti . Prije 78 godina je bugarska Pravoslavna crkva, neki politički lideri, udruženja , intelektualci i obični Bugari napravili plan kako da spreče kraljevsku vladu da deportiraju bugarske Židove. 

Već su od 1941 bile na snazi anitesemitski zakoni doneseni od strane vlade koja je bila saveznik nacističke Njemačke. Bilo je internih deportacija, prisilnog rada u logorima sa teškim uvjetima. Dok je plan da se deportiraju bugarski Židovi uspješno spriječen, u drugim zemljama pod bugarskom administracijom 11.343 Židova iz Jugoslavije i sjeverne Grčke je deportirano i gotovo svi su ubijeni u Trebblinka koncentracijskom logoru smrti.




Profeso Alexnder Oscar, predsjednik orgaizacije "Shalom" je rekao da to nije samo povjesno sjećanje na dramatične događaje u II. svjetskom ratu,  već je  on ponosan na ono tu su Bugari učinili i upisali zlatnim slovima ime Bugarske u humanu povijest.  

dalje čitajte u originalnom članku 


A commemoration ceremony also was held in Israel, addressed by Bulgarian ambassador Roumyana Buchvarova and representatives of Bulgarian community organisations in Israel. Floral tributes were presented by Bulgarian Jews who had been rescued, their children and grandchildren, as well as by representatives of the Bulgarian school in Israel, the report
said.