Gdje sam? Skip Navigation Links Vijesti i arhiva

Prijava korisnika





  

Novosti News

27.3.2021. 17:43
Hagade
 

The University of Chicago was just given the largest private collection of antique Haggadahs. Here are a few of them.


JTA) — Stephen Durchslag’s love of Passover started at a young age. One could argue it started at birth, when his parents gave him the middle name Pesach. So it’s not surprising that Durchslag, now a retired lawyer, amassed what’s being called the world’s largest private collection of antique Passover Haggadahs — over 4,500 versions of the book that leads Jews through the holiday’s seder meal.
Stephen Durchslag je od najranije mladosti pokazivao ljubav prema prazniku Pesahu. Neki smatraju da je to počelo od rođenja jer su mu roditelji dali "srednje ime" Pesach.  Zato nije iznenađenje  da je on, sada umirovljeni pravnik"  imao najveću privatnu kilekciju starih hagada posvećenih Pesahu - preko 4.5000 verzija knjige koja "vodi" Židove kroz seder , na praznik Pesah. On je doniao kolekciju Univerzitetu u Čikagu na kojem je nakon umirovljenja 2013 postigao "master degree". 

Smatra se da će to bogatstvo služiti istraživačima i studentima koji istražuju židovsku religiju, povijest i kulturu , kazala je Brenda Johnson  direktorica biblioteke. Radovi u toj kolekciji su pisani na 31 jeziku - od srednjevjekovnog talijanskog jezika, hebrejskog i jidiša do Marathi,  Judeo-arapskog i Judeo-tat ( kojim su govorile zajednice u brdima Kavkaza)