Gdje sam? Skip Navigation Links Vijesti i arhiva

Novosti News

21.4.2021. 7:43
sinagoga
 




The City Council of Zenica has voted unanimously to return the city’s synagogue to the Jewish community of Bosnia and Herzegovina. The decision was adopted by the City Council on the initiative of Mayor Fuad Kasumović. The building had been managed since 1968 by the Museum of the City of Zenica, which supported the City Council’s decision.


Gradsko vijeće Zenice je jednoglasno odlučilo da vrati gradsku sinagogu Židovskoj zajednici Bosne i Hercegovine. Inicijativu je dao načelnik Fuad Kasumović. Ta je zgrada bila od 1968.godine Muzej grada Zenice, oni su se složili sa odlukom Vijeća grada Zenice. Gradonačelnik je tom prilikom rekao: Nažalost uakon o restituciji se još ne primjenjuje u BiH, tako da Grad ostaje vlasnik zgrade. Ovim činom mi šaljemo poruku o jedinstvu i potvrđuje da je Zenica uvijek bila i da ostaje multietnički grad.


Sinagoga  je u neo- maurskom stilu, po nacrtu ing. Miloša Komadine, izgrađena 1903. i obnovljena 2011.Bila je u funkciji židovske zajednice od  1903.  do 1941. 185 članova zajednice je ubijeno u Holokaustu, a oni koji su preživjeli i vratili nisu mogli obnoviti  porušenu sinagogu. Kasnije je sinagoga služila kao skladište.