Gdje sam? Skip Navigation Links Vijesti i arhiva

Prijava korisnika





  

Novosti News

24.2.2010. 12:17
Restitucija u zemljama istočne Evrope
 

U posljednjem izdanju "Claims Conference News / februar 2010 / negotiations" nalazimo opširni članak o povratku židovske imovine u Poljskoj, Rumunjskoj, Mađarskoj i ostalim zemaljama istočne Evrope.

Članak nas najprije upoznaje sa organizacijama koje vode brigu o povratku židovske imovine, a to su Claims conferencija i World Jewish Restitution organization (WJRO)koje zajedno sa lokalnim židovskim zajednicama traže od vlada
pojedinih zemalja da vrate ili daju kompenzaciju za imovinu koju su oteli nacisti i njihovi suradnici u toku Holokausta i kasnije nacionalizirali komunistički režimi.
Posljednjih godina suradnja se proširila i na senat USA.

Pregled po zemaljama daje slijedeću sliku:

Poljska - jedina zemlja u kojoj i nakon 18 godina od pada komunizma nije vraćena privatna imovina vlasnicima ili njihovim nasljednicima. Održani su brojni sastanci sa ministrima i drugim vladimim institucijama . Premijer Kaczynski  je obećao da će se donijeti zakon do konca (2007) godine ali da će kompenzacija biti bazirana na 15 % vrijednosti konfiscirane imovine. Nakon izbora u Poljskoj ponovljeni su pregovori.WRJO pomogao da se osnuje fondacija za očuvanje židovske baštine u Poljskoj koja bi tražila povrat nekadašnjih židovskim komunalnih vlasništva ( za oko 3.500 povrata, uključujući i groblja) Do sada je vraćeno samo oko 20% potraživanja Židovskih općina.

Mađarska- Claims konferencija i WRJO su imali veliku ulogu u odlukama Mađarske vlade da se dobije simbolična kompenzacija za žrtve Holokausta  pa i njihove rođake- plaćajući $ 150 za svakog roditelja i 70$ za brata (ili sestru) ubijenu u Holokaustu, ali to se odnosilo samo na one koji su poslali molbu 1997. Ipak je donesena odluka o mogućnoati novih zahzjeva 2006. godine
Privatne restitucije nema. sada je ustanovljen zajednički komitet od vladinih službenika i židovskih predstavnika ( uključujući WRJO) da se ponovno otvori pitanja restitucije uključujući imovinu bez nasljednika , osiguranja i otete umjetnine.

Rumnunjska-  Osnovana je fundacija Caritatea zajednički od Federacije židovskih zajednica u Rumunjskoj i WRJO, koja treba pripremiti zahtjeve za vraćanje imovine. Od 1.980 zahtjeva židovskih zajednica,  od 2002-2005, samo je nekoliko riješeno. Godine 2001. je donesen zakon o restituciji konfiscirane privatne imovine, ali je proces kompliciran i neefektivan, rok za prijavu je prošao, a novi nioje otvoren.. Sada se požuruje  legislativa za vraćanje "efektivne" imovine, dok za onu koja se ne može vratiti,  nema sredstava za kompenzaciju.

Ostale zemlje

U Latviji je zakon o  kompenzaciji  židovskim zajednicama za imovinu odbijen u parlamentu.Zajednice sada traže da WRJO preuzme akciju.

U  Litvi se pregovori vode više od šest godina i postignzut je dogovor sa vladom o maksimalnom iznosu kompenzacije za otetu imovinu židovskih zajednica, ali vlada peonalazi izgovore da zakon dade u parlament na odobrenje.

Prati se proces povratka imovine i u drugim zemljama centralne  istočne Evrope: Bosni i Hercegovini, Bugarskoj, Hrvatskoj,Češkoj republici i Slovačkoj, Ukrajini

Srbiji ( u kojoj je proglašen zakon o vraćanju imovine židovskim zajednicama na koji je WRJO poslali komentar vladi) 

Sloveniji ( u kojoj WRJO vodi pregovore s vladom od 2007).

Postoji cijeli niz problema jer su prilike u svakoj zemlji drugačije u odnosu na privatno i komunalno vlasništvo...

Claims conference i WRJO nastoje pomoći svakoj zemlji da poboljša proces restitucije ili kompenzacije židovskog privatnog  i komunalnog vlasništva i da postavi i pitanje imovine  koja nema vlasnika ili njegovih nasljednika.

 

  

Naziv dokumenta (Document name)Tip (Type)Download
članakdoc35 Kb

 

Arhiva vijesti

 Veljača (February) 2010
Restitucija u zemljama istočne Evrope
Povoljna odluka Izraelskog vrhovnog suda za Holokaust preživjele.
Istraživanje u Italiji među mladima
Yahad - in Unum organizacija
Lamed-list za radoznale ( mart 2010)
Novi časopis "Nekad i sad" urednica Ana Šomlo
David Gur: Brothers for resistence and rescue
Novi Omanut- studeni-prosinac 2009
Jevrejski pregled , Beograd, Februar 2010
Dr. Klemen Jelinčić Boeta: Judje na Slovenskem
Rezolucija Evropskog parlamenta o trgovanju ljudima
Izraelska politika i anti-Semitizam
Otvaraju se Vatikanski ratni arhivi
Predavanje Aleksandra Tolnauera
Novosti iz medicine-cirkumcizija smanjuje rizik za prijenos virusa HIV-a
Događaji u Drezdenu
Most broj 1/ 2009
sastanak ženske sekcije
Judovska skupnost Slovenije u posjeti Cendu
Govor Bernarda Kouchnera u povodu godišnjice oslobođenja Auschwitza
Izrael- Novosti u borbi protiv AIDS-a
Šabat u Osijeku